Al Fidel

"Les falles em van enamorar" és el resum que en fa de la seva devoció per aquesta tradició des que la va aprendre a partir del mestratge del Pere Canturri Montanya

Divendres els fallaires teníem moltes coses a celebrar. Els 30 anys de la recuperació de les falles, el retrobament dels quatre col·lectius fallaires de les Valls d'Andorra, el traspàs de fallaire major... l'acte previ a la cremada que fem a la tarda del dia 23 a la plaça del Consell, conjuntament amb el Centre de la Cultura Catalana encarregada de fer arribar la Flama del Canigó, va ser el lloc perfecte per escenificar tots i cadascun d'aquests elements: la cremada conjunta dels fallaires d'Encamp, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany -un fet mai vist en la història de les falles-; traspassar la capa vermella a la Lídia, la nova fallaire major; i el record als qui 30 anys enrere, una colla de joves de la Gresca Gegantera d'Andorra la Vella, tornessin a girar falles la nit de Sant Joan.

I en aquesta darrera celebració un nom indiscutible per sobre de tots: Fidel Solsona. Sempre ha evitat fer-ne ostentació, de fet en la majoria d'escrits semioficials sobre les falles, el seu nom hi surt en comptades vegades. Està fet expressament, per voluntat seva, per aquella consideració cap al col·lectiu, perquè malgrat que ell en fos "l'enredaire" -tal com el va nomenar el Santi- sempre ha considerat que les falles pertanyen a la gent, a les persones que les fan possibles i a les que les gaudeixen mirant-les. És evident que ell sol no hauria pogut fer re i que al llarg d'aquests 30 anys hi ha uns quants noms permanentment associats a les falles, però ara que els vents bufen de cara fem justícia si reconeixem quanta pedra s'ha picat i si afirmem que possiblement no seríem aquí, ni a Andorra la Vella ni a la resta de parròquies fallaires -les que ho són ara i les que ho han estat en el passat- si no fos per la seva tossuderia. No hi ha fallaire de finals dels anys 90, en plena expansió de la festa a tot el país, que en el moment de preguntar-li per què van començar a fer falles, no et digui: "això el Fidel que venia aquí i ens enredava a tots. El Fidel i el Salvador (Brasó), i després el Quillo que ens ensenyava a fer-les".

"Les falles em van enamorar" és el resum que fa el Fidel de la seva devoció per aquesta tradició des que la va aprendre a partir del mestratge de Pere Canturri Montanya. A ell el van enamorar i s'ha dedicat durant 30 anys a enamorar-nos a tots els altres. Ho ha aconseguit, no hi ha dubte. I jo me'n sento partícip d'aquest enamorament.

EDICIÓ PAPER 13/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF