AMB ÈMFASI

‘Aigua d’alta mar’, de Xisca Homar

“La rialla és l’única resistència possible. Una rialla que ens faci les conviccions insuportables” (pàg. 68).

“Aquesta mena de rialla que sacseja els fonaments de l’ordre” (pàg 136).

Erin insisteix: hi tornarem moltes vegades, a les seves certeses, a la seva profunda harmonia i complicitat amb la vida.

Xisca Homar ens passeja per la ciutat i ens fa pensar en tots els que ens han duit a voltar per New York. N’hi ha molts. Tinc present, des del principi de la lectura, Vivian Gornick, descoberta i recomanada fa unes setmanes. També Mohsin Hamid. Ell, segurament, hauria compartit el pensament de la pàgina 84:
“Un cicló de corbates, mentides i banderes…” .

Aquest llibre passa a formar part de la nostra experiència. És el que cercam alguns: serà útil com a guia si viatjam i també quan estimem. Quan hem de recórrer per consol o joia a les paraules d’altres amants, l’autora ens remet a C. Riera o Vicent A. Estellés. Després de la lectura d’'Aigua d’alta mar', les paraules de Xisca Homar ens poden ajudar a aprofundir en el goig de l’abraçada o a passar el mal tràngol del desconsol.

Na Mercè és qui “mou les mans lentes per explicar-me tots els misteris de l’ésser…”. Els lectors tindrem present la professora de català de la Universitat de Columbia. Enyorarem la veu de la veïna, na Rosa, aquella dona que sap contar i, per això, es fa estimar. Hi ha vegades que no tenir-la, en el moment precís, fa més difícil la soledat d’una nit.

Foucault, Kant… La “convivència” amb els pensadors, l’anàlisi sistemàtica, la reflexió profunda que treu pes i solemnitat:

“La veritat totpoderosa i la pobra mentida”... ”La veritat és una mentida de la qual hem oblidat l’origen” (pàg. 148).

El maleït telèfon que ens fa saber que en tornar a Alaró no trobarem el padrí, el somni que ens el retorna enmig dels ametllers.

Les fotografies que reforcen els pensaments. Perfectes, explícites…

Quan tancam el llibre sentim el més profund reconeixement. Les reflexions ens acompanyaran, hi tornarem. Prometem una fidelitat que segurament no tornarà de “mel i sucre”. De vegades, les fidelitats als nostres autors, als Amics Absents, que sempre hi són, suporten millor les inclemències de la vida.

Un llibre per ser llegit i, si pogués ser, per ser escoltat. Una vegada més, una recomanació sense reserves.

FITXA DEL LLIBRE

'Aigua d’alta mar'
Xisca Homar
El Gall Editor
162 pàg.
15,20 €

EDICIÓ PAPER 26/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF