Aena ja té una busca dins l'ull

Tot i que el G-8, la reunió de Davos o tantes altres agrupacions per l’estil es varen crear per deixar-nos clar qui mana aquí, mai no hauríem de caure en l’error de menystenir la força d’un col·lectiu més o menys petit de ciutadans. Una busca dins un ull pot emprenyar molt. Fer de busca dins l’ull d’Aena és el que ara ens toca fer als mallorquins, si no volem veure com l’empresa aeroportuària fa de l’illa allò que vol.

Amb la creació de la Plataforma contra l’ampliació de l’aeroport de Palma, la reunió de tots els col·lectius de defensa territorial i mediambiental, la manifestació d’aquest diumenge a Ciutat o les 2.500 al·legacions contra el creixement de l’aeroport, Aena hauria d’haver començat a entendre que té un problema a Mallorca. Avesades com estan aquestes macroempreses a decidir i fer sense comptar amb la societat sobre la qual actuen, amb el suport de les forces estatals que els ho permeten i en són part, tendeixen a pensar que amb un poc de maquillatge -un “això no és una ampliació”, un “no s’incrementarà el nombre de vols”, etcètera, etcètera- ens faran empassar allò que vulguin. Tanmateix, creuen que som una busca, un no-res, un poc de renou i poca cosa més.

L’aeroport de Palma és l’ull d’Aena; si més no, és un dels seus ulls. Si tenim en compte que el 85% dels aeroports que gestiona l’empresa espanyola no són rendibles, i que Son Sant Joan n’és un dels que més beneficis li dona, no hauria de menystenir el mal que li pot fer tenir en contra l’illa on actua. Hi insistesc: una busca dins un ull paralitza qualsevol que es cregui gegant. 

S’ha començat amb signatures, mobilitzacions i al·legacions, però es pot continuar creant petits o grans problemes al mateix aeroport. Això, ja se sap, disgusta els usuaris, els fa tornar enrere. És més, tornen a ressorgir les veus que exigeixen la cogestió aeroportuària -la formació MÉS hi ha insistit aquest mateix dilluns-, cosa que és una qüestió de necessitat per a la població d’una illa. 

La lluita contra l’ampliació de l’aeroport va molt més enllà del seu creixement. És lluitar per una illa, per la seva sostenibilitat i per la qualitat de vida dels que l’habitam. Però també és la reivindicació de poder decidir sobre tot allò que ens és vital. A força de galtades, dia sí i dia també, a un costat o a l’altre, potser arribarem a entendre quin és el concepte de sobirania i quanta falta ens fa.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF