SORTIDA D'EMERGÈNCIA

Adoctrinaments i baranes

PP, Ciutadans i Vox acaben de signar un nou pacte de la vergonya, en què els dos primers partits accepten les condicions del tercer per formar un govern d'extrema dreta a la comunitat de Múrcia. Això hauria de dissipar els dubtes sobre l'orientació ideològica de Ciutadans, tot i que en alguns diaris encara es preguntin què ho deu fer que el partit taronja hagi “evolucionat” cap al nacionalisme espanyol, quins misteris. El PP, mentrestant, va signant pactes amb els seus dos fills naturals, conscient que poca alternativa li queda. I Vox acaba imposant les seves condicions perquè sap que els altres dos comparteixen els mateixos odis que ells.

Dues coses que detesten aquests tres partits són les classes populars i la llengua catalana. Les odien intensament per separat, i si van juntes, amb molta més intensitat encara. Per això han reaccionat aquesta setmana amb especial virulència quan l'Ajuntament de Palma ha fet saber que promourà el coneixement i l'ús del català als barris més empobrits de la ciutat. Afirmen, els tres partits de l'extrema dreta, que ensenyar el català és “adoctrinament”, una idea absurda perquè l'aprenentatge d'una llengua, la que sigui, no té res a veure mai amb cap ideologia. Aprendre anglès no converteix ningú en seguidor de Donald Trump, estudiar francès no et fa simpatitzant de Marine Le Pen, saber italià no et du a aplaudir Matteo Salvini i parlar castellà no et transforma en votant de l'extrema dreta. En canvi, molts dels dirigents de l'extrema dreta balear parlen amb desimboltura el mallorquí, el menorquí, l'eivissenc, el formenterer, el santjoaner i fins i tot –mentre vam gaudir de la presència política de Xavier Pericay– el barceloní de l'Eixample (de l'Eixample dret, clar). Aquesta gent odia que s'ensenyi la llengua catalana, i sobretot odia que els pobres l'aprenguin, perquè per damunt de tot odia que els pobres aprenguin res. Si hi ha una cosa que la dreta balear –com l'espanyola– no suporta, és que les classes populars tinguin accés a l'ensenyament. Els pobres han de viure dins la ignorància, o han de ser educats per Antena 3, Telecinco i la infinita porqueria que circula per les xarxes socials, a fi de continuar pagant-los salaris de misèria en feines molt properes al que es pot considerar explotació, o que hi cauen de ple. I que no coneguin ni tan sols l'idioma del lloc on viuen –la llengua catalana, en el nostre cas– és una excel·lent manera de reduir les seves oportunitats laborals i vitals, i a la vegada de debilitar un idioma que, per a la nostra obtusa ultradreta, no és cap idioma sinó un objectiu a abatre.

En un altre ordre de coses, aplaudim la lucidesa de la parella d'un jove britànic que es va matar fa un mes a Magaluf fent 'balconing': ella denuncia que la causa de la mort del seu estimat és que les baranes dels balcons dels hotels són massa baixes. El seu raonament és impecable: “Si saben que venen a engatar-se, per què no posen les baranes més altes?”. Els nostres empresaris turístics ja tarden a exigir que el Govern balear els pagui les baranes noves amb els nostres doblers, i també a obligar els seus empleats a fer un servei d'acompanyament als nostres divins turistes perquè s'engatin a pler i amb seguretat. Vigilar perquè el turisme més incívic d'Europa no patini amb els seus propis sucs corporals no serà més denigrant, al cap i a la fi, que les condicions en què han de fer feina la gran majoria d'empleats i empleades (molt especialment les empleades) de l'hostaleria, la restauració i l'oci nocturn.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF