Misc 14/04/2015

La Xina limita els viatges dels seus nacionals a Hong Kong

La restricció intenta lluitar contra el contraban de productes

Efe
2 min

PequínLa nova normativa del govern xinès que restringeix el nombre de viatges dels residents de Shenzhen (sud del país) a la veïna Hong Kong ha dividit els habitants d'aquesta urbs, segons testimonis que avui dimarts publica la premsa oficial.

La mesura, adoptada com un intent per lluitar contra el "comerç paral·lel", el contraban segons la nomenclatura local, d'aliments bàsics entre les dues localitats, dificultarà la vida quotidiana de veïns de Shenzhen com la senyora Wu, que creua la frontera cada dia per portar el seu fill petit a una escola a l'excolònia britànica. Amb la nova limitació, Wu haurà de sol·licitar un permís de visita familiar en lloc de renovar el visat de múltiples entrades de què disposa actualment, i que una vegada que caduqui no podrà renovar.

A partir d'aquesta setmana els residents de la ciutat meridional de Shenzhen només podran viatjar a Hong Kong un cop a la setmana i amb una estada màxima de set dies en cada visita, segons va anunciar ahir el ministeri de Seguretat Pública xinès.

Anteriorment, els residents de Shenzhen gaudien de múltiples entrades a Hong Kong, una mesura que es va introduir l'abril del 2009 i que ara es veu modificada per lluitar contra el "comerç paral·lel", en què centenars de xinesos compren articles a l'excolònia britànica per revendre'ls de tornada a casa.

Segons mitjans de Hong Kong, l'anterior política va ajudar a promoure el desenvolupament econòmic i el creixement de l'ocupació a Hong Kong, així com la comunicació entre les dues ciutats veïnes.

La senyora Wu va mostrar la seva preocupació davant la nova mesura, ja que podria tenir problemes si alguna cosa inesperada li succeís al seu fill durant el seu horari escolar a Hong Kong.

"Afortunadament, puc sol·licitar un permís familiar", va dir Wu. De fet, 16.000 mares amb 'nens transfronterers' ja el tenen, en referència als menors nascuts a Hong Kong però que resideixen a Shenzhen amb les seves famílies.

Altres ciutadans establerts a la zona creuen que la nova política tindrà un impacte limitat en les seves vides, ja que molts sol·liciten el visat d'entrada múltiple perquè és "barat", i no perquè necessitin visitar l'excolònia britànica amb freqüència. "Puc anar a Hong Kong sovint perquè tinc un munt de temps, i alguns dels meus parents hi viuen. Crec que un cop a la setmana és suficient per a mi", admetia Huang, un professor jubilat, a Xinhua.

"Crec que la nova política està dirigida als comerciants paral·lels, i crec que és raonable", ha afegit Yuan, en referència als que paguen visites curtes a Hong Kong per negociar amb béns de consum com ara telèfons intel·ligents o llet en pols per a nadons –la importada fora de la Xina és molt preuada al país.

stats