Misc 18/10/2020

Negociar una rebaixa salarial amb un vestidor en peu de guerra

Els jugadors no volen tractar el tema a la mateixa taula que els treballadors no esportius del Barça

i
Xavi Hernández Navarro
2 min
Negociar una rebaixa amb un vestidor en peu de guerra

BarcelonaÚltimament, el soci del Barça no necessita la pilota per distreure’s. Deixant de banda el debut a la Lliga de Campions d'aquest dimarts contra el Ferencváros i el clàssic de dissabte, la setmana al Camp Nou promet emocions fins i tot més fortes que un partit contra el Reial Madrid. Als despatxos culers hi ha bastants fronts oberts. Un d’ells és el vot de censura, previst per al cap de setmana de Tots Sants sempre que la justícia no el paralitzi o el Procicat no l’ajorni per l’augment de casos de covid, dos possibilitats tan remotes com desitjades entre la cúpula de Josep Maria Bartomeu. I un altre té a veure amb la rebaixa salarial que el club necessita aplicar als jugadors i empleats per adequar-se a la crua realitat econòmica de la pandèmia, un assumpte molt delicat que genera debat al vestidor i evidencia la pèssima relació que hi ha des de fa temps entre els futbolistes i els dirigents.

La majoria dels jugadors del Barça, el sou dels quals es menja el 70% del pressupost del club, són conscients que han de fer un esforç per adequar els seus ingressos al context actual. Ara bé, no estan disposats a tractar una reformulació salarial tal i com es planteja des de les oficines: seguint l’Estatut dels Treballadors. Els quatre capitans del primer equip i els seus companys reclamen que s’abordi el cas en privat, igual que a finals de març, quan en ple confinament van acceptar rebaixar-se el sou un 70% mentre no es reprengués la competició.

Els futbolistes creuen que el seu règim laboral, amb contractes milionaris blindats i subjectes a bonus per objectius, és massa especial com per fer-ne una dissecció a una taula de negociació en què hi hauran representants de tots els departaments i que, a més, s’ha de formar abans de demà. “El tema és laboriós i segurament s’hauran de negociar els acords un per un”, apunten a l’ARA fonts properes al vestidor, on a banda d’un burofax per comunicar que es rebutja la proposta del club s’estudia publicar una carta crítica amb les formes de la junta. De nou, diferències al descobert entre la gespa i la llotja.

Diferir salaris fins a poder pagar-los

Després de deixar d’ingressar 230 milions en l’últim exercici econòmic, el Barça necessita regenerar els números amb una rebaixa substancial de sous. De fet, si encara no hi ha pressupost de despeses per a aquesta campanya és perquè la xifra depèn del marge per ajustar els salaris esportius. En aquest sentit, formalismes a part, el club treballa amb l’objectiu de rebaixar en un 30% dels emoluments dels jugadors, una quantitat que, això sí, no es descomptaria per sempre, sinó que es diferiria en gran part fins a poder-la abonar un cop la pandèmia permeti una recuperació dels ingressos que s’han perdut.

stats