El PSOE creix a les portes del 14-F i després de quatre mesos a la baixa, segons el CIS

Illa suspèn com a ministre amb un 4,6 en l'enquesta del gener, feta abans de la dimissió

2 min
Pedro Sánchez, davant per davant del cap de l'oposició, Pablo Casado, durant una sessió de control al Congrés.

MadridDesprés d'un darrer baròmetre en què la triple dreta al Congrés prenia força i retallava distàncies amb el bloc d'investidura, el PSOE torna a agafar aire a l'inici d'aquest 2021, segons la mostra del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) d'aquest gener. Per primer cop des de l'estiu, els socialistes superen la barrera del 30% (passen d'un 29,5% a un 30,7%) i, a les portes de les eleccions catalanes previstes de moment pel 14 de febrer, deixen enrere quatre mesos consecutius de davallada durant la gestió de la segona onada de la pandèmia. Al seu torn, el PP continua un ascens constant i supera ja la barrera del 20% (passen d'un 19,2% a un 20,5%), uns resultats que no aconseguia també des l'estiu en una enquesta en què el vell bipartidisme espanyol surt reforçat.

El PP manlleva els vots de la resta de forces de la dreta. Si bé els de Vox portaven un ascens constant els últims mesos fins a superar Unides Podem en el darrer sondeig, ara perden un punt i se situen en un 13% d'estimació de vot i Ciutadans baixa d'un 10,5% a un 9,3%. El partit de Pablo Iglesias gairebé no té canvis i perd una sola dècima percentual quedant-se en un 10,7%.

Una nota significativa de l'enquesta és la darrera puntuació per al ministre de Sanitat sortint, Salvador Illa, que suspèn amb un 4,6 sobre 10. Les úniques que aproven són la titular d'Economia, Nadia Calviño, i la de Defensa, Margarita Robles. El sondeig s'ha fet entre el 7 i el 25 de gener, és a dir, durant l'ascens de la tercera onada del coronavirus després de les vacances de Nadal i s'ha tancat només un dia abans de la renúncia d'Illa per ser candidat del PSC en les eleccions catalanes.

Aquest cop l'enquesta no té una submostra per saber la situació política a Catalunya, com havia passat per sorpresa els dos últims mesos. I és que el CIS ja va publicar la seva pròpia enquesta preelectoral per al 14-F la setmana passada, en què guanyava virtualment el PSC frec a frec amb ERC.

Pel que fa els partits catalans, ERC es manté en un 2,9% d'estimació de vot a nivell estatal, Junts per Catalunya perd dues dècimes fins a un 1,5% i la CUP també dues dècimes fins a un 0,6%.

Estem treballant en aquesta informació. N'oferirem més detalls en breu.

Evolució de l'estimació de vot en el baròmetre del CIS
stats