BARÇA
Misc 27/08/2019

L’últim esglaó du el nom de Johan Cruyff

El Barça inaugura l’estadi que homenatja la figura de l’holandès i que presideix la Ciutat Esportiva

i
Albert Nadal
4 min
L’últim esglaó  du el nom de Johan Cruyff

Sant Joan DespíTothom que estima el futbol, quan sent les frases cèlebres de Johan Cruyff ràpidament les identifica amb la filosofia que l’holandès, valent, atrevit i, a vegades, una mica irreverent, va importar d’Holanda per cedir-la al Barça i capgirar de dalt a baix la història d’una entitat que sempre li estarà en deute. Frases, algunes, de poques paraules, senzilles però, alhora, definitives i eternes. Cites com l’emotiu “Sortiu i disfruteu”, que formen part de l’imaginari col·lectiu blaugrana però també de la història del futbol. És difícil explicar el llegat de Cruyff només amb paraules, però, a partir d’ara, tothom que passi pel nou estadi Johan Cruyff les recordarà quan vegi el mural que decora el mur que separa la ciutat esportiva de la casa nova del femení, del filial blaugrana i del juvenil.

“El seu nom és segurament on ell voldria que fos, a l’estadi on es fa el pas definitiu, a l’últim esglaó abans del primer equip”, recorda Jordi Cruyff, emocionat i agraït amb els homenatges que el Barça està dedicant al seu pare, en plena reconciliació entre els actuals dirigents blaugranes i la figura de Johan Cruyff. “Un dels seus últims desitjos va ser voler recuperar el contacte i l’entesa entre les dues fundacions, la seva i la del Barça”, explica el seu fill Jordi.

L’estàtua que des de dilluns presideix l’accés a la tribuna de la llotja del Camp Nou i el nou estadi honoren la figura de Cruyff. Són homenatges que ajuden a eternitzar-lo, però el principal tresor sempre serà damunt la gespa, en la confiança en una filosofia que neix en la mirada al planter i arriba al primer equip, fidelitzant una manera de jugar a futbol, plena de mil detalls que cal cuidar. “Hi ha clubs que tenen un gran planter, d’altres que tenen un gran primer equip, però quan aquestes dues coses s’ajunten, es veu realment la diferència”, afirma Jordi Cruyff, que ahir va fer el servei commemoratiu i inaugural del nou estadi xutant una pilota original de la temporada 1973-74 -quan el seu pare va iniciar la trajectòria com a jugador del Barça- firmada per tots els jugadors. Un detall bonic. Ho va fer acompanyat de la seva mare, Danny, i també dels quatre capitans del primer equip -Leo Messi, Sergio Busquets, Gerard Piqué i Sergi Roberto, tots quatre formats a La Masia-, així com del capità del filial, Ferran Sarsanedas, i de la capitana de l’equip femení, Marta Torrejón.

L’Ajax s’endú el primer partit

El president Josep Maria Bartomeu i la cúpula directiva i esportiva del club tampoc van faltar a una cita en què també hi va ser l’entrenador del primer equip, Ernesto Valverde, l’exfutbolista de l’Ajax i ara blaugrana Frenkie de Jong i tot el filial, amb uns somrients Carles Pérez i Ansu Fati, feliços després de participar diumenge en la victòria contra el Betis. Els protagonistes d’ahir damunt la gespa van ser el juvenil que entrena Víctor Valdés i el juvenil de l’Ajax, que es va endur la primera victòria en aquest nou estadi (0-2).

“Quan el Barça ens va fer la proposta de venir a jugar aquest partit no ho vam dubtar en cap moment: és un dia històric”, va explicar Mark Overmars, director esportiu del club holandès i exjugador tant del Barça com de l’Ajax, encantant de ser a la inauguració d’un estadi que va lloar. “Aquesta nit completem dues jornades històriques per als barcelonistes: dilluns, amb la inauguració de l’estàtua en record de Johan Cruyff, i avui, amb l’estrena de l’estadi que porta el seu nom, la primera peça de l’Espai Barça”, va afirmar Josep Maria Bartomeu en un missatge a les xarxes socials en què, entre altres imatges, mostrava la placa commemorativa que llueix a la llotja presidencial d’un estadi ple d’autoritats i d’exfutbolistes. El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, o l’alcalde de Sant Joan Despí, Antonio Poveda, també van fer acte de presència a la inauguració.

Barça B - Nàstic, l’estrena oficial

Si la festa no va ser completa va ser perquè l’estadi, malgrat que les entrades estaven exhaurides i s’havien repartit nombroses invitacions, va presentar força seients buits a la graderia, amb capacitat per a 5.000 espectadors (a la tribuna hi ha capacitat per a 1.000 persones més). Això sí, els aficionats presents -que van gaudir de diverses activitats al voltant de l’estadi a càrrec d’entitats locals del Baix Llobregat, d’un espectacle artístic previ al partit i d’un final amb castell de focs- no van dubtar en animar els deixebles de Valdés, que van començar elèctrics i, després, van lluitar per remuntar. El juvenil de l’Ajax, però, que entrena el també exblaugrana Ronald de Boer, va saber com fer mal al Barça. Segur que Cruyff, malgrat que es van veure pocs gols, hauria gaudit escrutant el partit i detectant els futbolistes joves que exhibien aquells gestos tècnics que ell veia amb precisió quirúrgica.

El partit va ser una festa i un homenatge, però el Barça B estrenarà l’estadi diumenge en partit oficial contra el Nàstic de Tarragona. El torn del femení arribarà el 7 de setembre, contra el CD Tacón -club absorbit pel Reial Madrid-. “Tenim moltes ganes d’estrenar la que serà casa nostra els pròxims anys, ens fa molta il·lusió. Hem acabat molt bé la pretemporada i les jugadores estan molt contentes amb el seu rendiment”, va valorar el tècnic Lluís Cortés en conversa amb l’ARA. L’estadi Johan Cruyff ja batega.

stats