Misc 04/03/2015

La UE i Cuba reprenen les converses per enfortir relacions

L'Havana acull un diàleg amb el respecte dels drets humans sobre la taula

Ara
2 min

BarcelonaNo només els Estats Units, també la Unió Europea intenta refer les seves relacions bilaterals amb Cuba, després de dues dècades de fredor.

Cuba i la Unió Europea (UE) obriran avui dimecres a l'Havana la tercera ronda de negociacions per aconseguir el seu primer acord bilateral, en aquesta ocasió amb l'espinós tema dels drets humans sobre la taula al costat del de les relacions comercials i econòmiques.

Durant aquesta trobada, els equips negociadors del govern cubà i de la UE tenen previst seguir amb els seus intercanvis en totes les àrees d'un futur acord, que inclouen el diàleg polític, la cooperació i el diàleg sobre polítiques, així com el comerç.

Aquesta tercera reunió serà la primera que celebren des que els governs de Cuba i els Estats Units van anunciar el 17 de desembre passat el desglaç diplomàtic de les seves relacions i l'inici d'un procés de normalització després d'estar interrompudes per més de mig segle.

En principi, la tercera trobada Cuba-UE estava previst per als dies 8 i 9 de gener, però el passat 9 de desembre, la delegació diplomàtica comunitària a la capital cubana va anunciar que posposava, a sol·licitud de les autoritats de l'illa.

Les relacions europees amb Cuba es van enrarir a partir de la primera victòria electoral de José María Aznar, el 1996. Llavors, el govern de PP va anunciar que posava fi a la cooperació entre tots dos països, amb l'única excepció de l'ajut humanitari. Però més enllà de la política interior, el president espanyol va pressionar als seus socis de la UE perquè també restringissin els seus llaços amb el règim comunista, condicionant les relacions al compliment dels drets humans i les llibertats.

Espanya va perdre allà el seu paper d'àrbitre i de mediador entre Brussel·les i la seva antiga colònia. És més, el primer líder europeu que viatgi a l'illa serà el president francès, François Hollande, que ha anunciat una visita per al proper 10 de maig.

stats