Misc 29/10/2013

Turquia inaugura un túnel que connecta l'estret del Bòsfor

Una via ferroviària connecta, per sota el mar, Europa amb Àsia

Agències
1 min
Un dels combois que creuaran l'estret. AFP

IstanbulTurquia ha inaugurat aquest dimarts el primer túnel ferroviari que uneix Àsia amb Europa per sota de l'estret del Bòsfor, a Istanbul. La inauguració ha servit per commemorar el 90è aniversari de la fundació de la República de Turquia. De fet, el primer ministre, Recep Tayyip Erdogan, ha recordat que ha complert un dels somnis del fundador del país: Mustafà Kemal Atatüturk.

El túnel, de 13,6 quilòmetres de llargada –1,4 d'ells per sota del mar–, ha costat 5.500 milions de lires (2.000 milions d'euros) i s'ha convertit en la joia de la corona del govern d'Erdogan, criticat per impulsar un "projecte faraònic" que no té en compte el risc de terratrèmols en aquesta regió.

"A partir d'avui escurcem el temps de viatge entre dos continents a quatre minuts. Marmaray és un projecte que quedarà escrit amb lletres d'or a la història", ha declarat Erdogan durant el discurs d'inauguració del túnel que creua l'estret del Bòsfor.

De moment, el túnel –que transportarà diàriament fins a 1,5 milions de viatgers– només s'utilitzarà com a connexió ferroviària, però s'espera que a partir del 2015 s'obrin els carrils al trànsit de cotxes.

L'empresa espanyola OHL ha encapçalat el consorci que ha dut a terme l'obra, finançada per un banc japonès.

Els primers plans d'una via de comunicacions per sota del Bòsfor es remunten al 1891, quan el sultà otomà Abdülhamid va encarregar a enginyers francesos un projecte de túnel per sota del mar.

stats