Misc 18/07/2015

Grècia estrena govern sense díscols

Varufakis afirma que el rescat serà "el desastre macroeconòmic més gran que s'hagi produït mai"

Efe
2 min
Els nous ministres juren el càrrec davant de representants de l'Església ortodoxa, al Palau presidencial d'Atenes. ORESTIS PANAGIOTOU / EFE

AtenesEl primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha optat per una remodelació de govern limitada, que s'ha consagrat amb la jura dels nous ministres i que exclou els membres dissidents respecte a l'acord, per així guanyar estabilitat interna. En el nou executiu hi ha fins a 10 cares noves.

Els canvis s'han centrat a substituir el ministre d'Energia, Panaiotis Lafazanis, i els quatre ministres adjunts que van votar en contra del paquet de mesures pactades amb els creditors en la votació del Parlament dimecres passat.

Així, Lafazanis és substituït per Panos Skurletis, un dels estrets col·laboradors de Tsipras, que deixa la cartera de Treball en mans de Iorgos Katrúgalos, qui fins ara dirigia un viceministeri.

La destitució de Lafazanis era un dels canvis esperats, ja que és representant de la Plataforma d'Esquerra, el corrent més radical dins de Syriza, oposada a l'aplicació de polítiques d'austeritat. L'exministre sosté que Syriza no ha d'acceptar i aprovar el nou programa de rescat i que, si persisteix en aquest objectiu, es planteja unir-se a un altre partit, encara que afirma que, de moment, continuarà lluitant en les files del seu partit per defensar "els grans principis i valors i l'orientació antimemoràndum (programa de rescat)".

D'altra banda, la remodelació inclou un nou ministre adjunt pertanyent al soci de coalició, el nacionalista Grecs Independents. Es tracta de Pavlos Jaikalis, un actor còmic sense experiència política que serà el nou ministre adjunt de Seguretat Social. Un gest que s'ha interpretat com a recompensa a la fidelitat dels Grecs Independents, que, malgrat haver expressat les seves reserves sobre la idoneïtat de les reformes, van votar en bloc a favor del principi d'acord.

Aquest nou lloc se suma als sis que té la formació, tots viceministeris menys el ministeri de Defensa, en mans del seu líder, Panos Kammenos.

Amb aquesta reforma Tsipras pretén cohesionar l'executiu de cara a aconseguir dur a terme les negociacions sobre un tercer rescat amb els creditors, un acord que el primer ministre ha qualificat com la seva prioritat immediata. Tsipras ha assegurat que seguirà governant en minoria fins a tancar l'acord definitiu per a un tercer programa, però després d'haver-ho aconseguit pot ser que sigui el torn de noves eleccions, com ha apuntat el ministre de l'Interior, Nikos Vutsis, qui fins i tot va parlar de setembre o octubre com a possibles dates.

El Parlament es reuneix de nou dimecres que ve per votar el segon paquet de mesures, també arran del pacte segellat a Brussel·les a principi de setmana.

Varufakis: "El pla ja ha fallat"

D'altra banda, qui va ser responsable de Finances fins al referèndum, Iannis Varufakis, ha tornat a criticar les mesures imposades per les institucions i en una entrevista a la cadena britànica BBC ha afirmat que el pla de rescat de Grècia "passarà a la història com el desastre macroeconòmic més gran que s'hagi produït mai" i ha assegurat que a hores d'ara "ja ha fallat"·

Malgrat tot, Varufakis també admet que signar l'acord era l'única opció que els creditors van donar a Atenes i Tsipras per evitar la fallida fa setmanes. "Ens van donar a escollir entre ser executats o capitular i Tsipras va decidir que la rendició era l'última de les estratègies", ha respost al mitjà britànic.

stats