Misc 04/02/2016

Troben mort i amb senyals de tortura un estudiant italià desaparegut fa deu dies al Caire

Giulio Regeni, de 28 anys, estava fent la tesi doctoral a la capital egípcia. La Fiscalia del país obre una investigació per aclarir si darrere el succés hi ha motius polítics o criminals

Marc Toro
2 min
Imatge i informació difosa a les xarxes socials després de la desaparició de l'estudiant italià Giulio Regeni al Caire

BarcelonaGiulio Regeni, un estudiant italià de 28 anys que va desaparèixer al Caire la nit del 25 de gener, ha estat trobat mort en una zona perifèrica a l'est de la capital d'Egipte, segons ha informat aquest dijous el ministeri d'Exteriors d'Itàlia. Fonts oficials egípcies han afegit a Reuters que el cos del jove, que ha estat traslladat al dipòsit de cadàvers i identificat per amics, estava despullat i presentava senyals de "tortura" i ferides per tot el cos.

Originari de la petita localitat de Fiumicello (nord d'Itàlia) i estudiant de la Universitat de Cambridge, Regeni havia viatjat al Caire per fer la tesi doctoral sobre economia i moviments sindicals egipcis a l'American University. Des de dilluns de la setmana passada no se sabia res d'ell. Va desaparèixer a les 20 hores quan anava a agafar el metro a l'acomodat barri de Dokki (est) per dirigir-se al centre de la ciutat, on s'havia de trobar amb amics.

Soldats egipcis davant del dipòsit de cadàvers on es troba el cos de l'estudiant italià Giulio Regeni. MOHAMED HOSSAM / EFE

Els fets van tenir lloc la mateixa data en què es complien dels cinc anys de la revolta que va derrocar Hosni Mubarak, i feia dies que s'havien intensificat les detencions contra activistes i organitzacions. Advocats de drets humans han apuntat que podria haver estat víctima d'una desaparició forçosa a mans de les forces de seguretat, però de moment no hi ha indicis que el jove estigués involucrat en activitats polítiques. A més, les autoritats del país van negar que l'haguessin detingut.

En els darrers dies, les xarxes socials s'havien omplert de missatges amb el 'hashtag' #whereisgiulio [on és el Giulio], i molts anaven acompanyats d'una fotografia de l'estudiant amb informació relacionada amb la seva desaparició.

La causa de la mort, una incògnita

El govern italià ha expressat el seu condol als pares del jove -que van viatjar al Caire tan bon punt va desaparèixer el seu fill- i ha demanat a les autoritats egípcies el màxim interès per aclarir els fets i l'obertura d'una investigació conjunta amb la participació d'experts italians. Diplomàtics dels dos països han mantingut contactes durant tot el dia i, tot i que el govern d'Egipte no han ofert la seva versió oficial del succés, al voltant del qual hi ha un gran secretisme, la Fiscalia del país ha començat aquest mateix dijous a investigar es fets.

El cap del ministeri públic del districte de Gizeh, Ahmed Nayi, ha demanat l'acceleració de les investigacions al voltant de la mort, per aclarir si darrere de la mateixa hi ha motius polítics o criminals, segons informa el diari egipci 'Al Ahram'. Aquest mateix mitjà afegeix alguns detalls de la troballa de Regeni: entre ells, que va ser localitzat en una cuneta, al costat de la carretera que uneix el Caire amb la ciutat d'Alexandria, a l'est de la capital egípcia, o que el cadàver tenia hematomes, tant al cos amb a la cara, però cap ferida de bala o d'arma blanca. Els forenses treballen amb aquests elements per determinar la causa de la mort.

stats