Misc 14/01/2016

Tres bombers de Sevilla que socorren refugiats a Lesbos, acusats de "tràfic il·legal de persones"

Segons la guàrdia costanera, que els ha arrestat, haurien portat migrants des d'aigües turques fins a l'illa grega. L'organització de voluntaris a la qual pertanyen nega els fets

Marc Toro
2 min
Grup de refugiats desembarcant en arribar a l'illa grega de Lesbos. GIORGOS MOUTAFIS / REUTERS

BarcelonaTres bombers de Sevilla que participaven com a voluntaris en tasques de rescat de refugiats a l'illa de Lesbos han estat detinguts per la guàrdia costanera grega, segons ha informat aquest dijous PROEM-AID, l'organització a la qual pertanyen, a través de les xarxes socials. Segons ha explicat a l'agència Europa Peess un dels fundadors de l'ONG, José Pastor, els tres arrestats han estat acusats "d'haver anat a aigües jurisdiccionals turques per portar persones fins Lesbos, en un delicte de tràfic il·legal de persones". Els implicats, però, asseguren que "mai" han entrat en territori turc.

"La guàrdia costanera ha sortit a buscar-los i, quan els ha trobat, els ha dit que estaven detinguts i que els havia d'acompanyar a port. No sé en quin punt (de l'aigua) ha passat això, però garanteixo que no ha estat en aigües turques", diu Pastor a l'agència, i insisteix que els seus companys no haurien entrat en territori turc "ni tan sols per desconeixement o per error". Per començar, argumenta, la seva barca "no té abast per arribar a aquest rang de distància". I afegeix: "¿Si Turquia és capaç d'abatre un avió rus per envair el seu espai aeri, què podria fer amb una barca amb tres espanyols en les seves aigües?".

Els tres voluntaris, que s'enfrontaran a la primera vista judicial dissabte, formen part d'un equip de sis persones que van arribar fa dues setmanes a Lesbos i que haurien de ser rellevats per altres voluntaris diumenge que ve. A falta de conèixer de què se'ls acusa, Pastor assegura que el que més sorprèn a l'organització és que els seus membres tenen una bona relació amb la guàrdia costanera. "A vegades treballem coordinadament [...] ells s'encarreguen d'una embarcació i nosaltres d'una altra. I aquest matí van i ens detenen", lamenta.

Rescat de milers de persones

L'ONG, formada per dos equips de bombers i d'emergència que treballen voluntàriament a Lesbos, va néixer després de la difusió de la fotografia de la mort del nen sirià Aylan Kurdi, ofegat camí de Grècia. La formen dotze persones, i la seva tasca principal és rescatar embarcacions de migrants en problemes i acompanyar-ne d'altres en la recta final fins a la costa per donar-los, en paraules de Pastor, "un mínim de seguretat". El membre de PROEM-AID assegura que la seva feina ha permès rescatar milers de persones.

Per dur a terme la seva feina es financen amb donacions particulars i diners de les seves pròpies butxaques, mentre que per poder viatjar a l'illa demanen vacances o canvien guàrdies als seus companys. "Estem allà gastant-nos diners per aquella situació. Jo ja no penso en el que em falta o en el que necessito, sinó en les cares de les persones que hem ajudat [...] Famílies, nens, persones amb estudis universitaris, gent gran", conclou Pastor.

stats