Misc 26/12/2014

Tres mesos sense notícies dels 43 estudiants desapareguts a Mèxic

Un sacerdot que havia estat segrestat apareix mort, a Guerrero

Efe
2 min

Ciutat de MèxicEls pares dels 43 estudiants desapareguts a Mèxic han protagonitzat actes de protesta per reclamar la tornada dels nois vius, coincidint avui amb els tres mesos en què se'ls va veure per últim cop en un control policial a la ciutat d'Iguala, a l'estat de Guerrero.

Els progenitors van vèncer les adverses condicions meteorològiques i el dia de Nadal i avui van sortir al carrer amb les fotografies dels seus fills.

L'estat de Guerrero, un dels més pobres del país, és també un dels més castigats per la violència i el crim organitzat.

En ell, fa tres mesos van desaparèixer 43 alumnes d'una escola rural per a mestres a mans de policies corruptes i el càrtel Guerrers Units.

D'acord a tres integrants del càrtel detinguts, els joves van ser assassinats i incinerats per esborrar el seu rastre, una versió que els pares de les víctimes no creuen i continuen en la recerca dels estudiants.

Religiós segrestat i assassinat

D'altra banda, un sacerdot catòlic que havia estat segrestat diumenge passat a l'estat de Guerrero, al sud de Mèxic, va ser trobat mort amb un tret de gràcia, han informat avui fonts eclesiàstiques.

La diòcesi de Ciutat Altamirano, que va qualificar de "aberrant" l'assassinat. Segons el Centre Catòlic Multimedial, el cos sense vida del sacerdot va ser localitzat ahir en un paratge prop de Ciutat Altamirano.

El sacerdot, a qui es coneixia com el pare Goyo, havia estat segrestat el 21 de desembre per persones armades que van ingressar al seminari de Ciutat Altamirano, on havia arribat per participar en diversos actes religiosos.

El bisbat de Ciutat Altamirano va fer avui una crida "a totes les autoritats federals, estatals i municipals perquè s'aclareixin els fets i es faci justícia de la mort de tants germans i germanes en l'estat de Guerrero".

La Conferència de l'Episcopat Mexicà (CEM) ha lamentat la mort "de manera injusta i violenta" del sacerdot i es va sumar "en sentir de molts mexicans" en demanar un alt a la violència que assota el país.

"Ja n'hi ha prou! No volem més sang. No volem més morts. No volem més desapareguts", ha apuntat en un comunicat, en què va exigir l'aclariment d'aquest i altres crims, així com a càstig conforme a dret per als culpables.

A més, va cridar als ciutadans a demanar per la conversió dels que provoquen sofriment i mort, ia "ser agents en la construcció d'un Mèxic just, reconciliat i en pau".

El Centre Catòlic Multimedial qualificar com "fatídic" 2014 per a la diòcesi de Guerrero per l'assassinat de tres sacerdots.

stats