REFORMES AL GEGANT ASIÀTIC
Misc 06/03/2014

La cursa armamentística de la Xina alarma els veïns

Pequín anuncia un augment del 12% de la despesa militar

Edward Wong
3 min

The New York Times / PequínLa Xina va anunciar ahir que incrementarà la despesa militar per al 2014 fins a 132.000 milions de dòlars (96.000 milions d’euros), cosa que suposa un 12,2% més que l’any anterior. L’anunci el va fer el primer ministre, Li Keqiang, en la inauguració de les sessions anuals de l’Assemblea Nacional Popular (ANP).

Aquest ràpid creixement en la despesa militar és un senyal més que l’objectiu del país és convertir-se en una presència dominant al Pacífic, amb una marina capaç de projectar el seu poder a tota la regió. L’anunci xinès es produeix, a més, en un moment de nerviosisme entre els països de la zona i també als EUA per aquesta modernització militar, que consideren poc transparent i que coincideix amb un augment de les tensions territorials entre la Xina i els seus veïns.

El creixement de la despesa militar xinesa d’aquest any és més gran que el dels últims anys. El 2013 el pressupost de defensa va augmentar un 10,7% respecte al 2012. La despesa militar del país és la segona més gran del món, darrere de la dels Estats Units. Molts analistes troben coherent l’augment de l’Exèrcit Popular de la Xina -que també inclou marina i forces aèries- en relació amb el pes de l’economia del país -que és la segona més gran del món- i la seva influència global. Tot i això, altres estats de la zona, així com els Estats Units, segueixen de prop la seva expansió militar. Diversos oficials nord-americans han expressat la seva preocupació per les tensions diplomàtiques a l’Est i al Sud-est Asiàtic, sobretot relacionades amb la preocupació que genera la cursa militar xinesa i la seva reclamació de sobirania sobre els illots, la pesca i les rutes marítimes de la zona.

Creixement “impressionant”

Andrew S. Erickson, professor associat del US Naval War College, apunta que la despesa militar xinesa és “impressionant” però podria disminuir. “El creixement del pressupost militar de la Xina segueix vent en popa, conduït per un motor econòmic que, almenys fins ara, semblava incansable”, destaca. “Avui la Xina és l’enveja del món, cap altra potència podria mantenir aquest ritme de creixement militar i econòmic, però què passarà si la locomotora xinesa continua abaixant el ritme?”, es pregunta.

El primer ministre Li Keqiang, per la seva banda, va subratllar que l’objectiu és “reforçar el caràcter revolucionari de les forces armades”, i això vol dir que les modernitzaran, que en milloraran el rendiment i que poliran “les capacitat de dissuasió i combat en l’era de la informació”. Però altres potències asiàtiques, com el Japó, sospiten que la prioritat de la Xina és, en realitat, millorar la seva capacitat ofensiva, tenint en compte les seves postures cada cop més fermes en temes de sobirania i presència militar.

L’objectiu de creixement econòmic: 7,5%

El primer ministre, Li Keqiang, també va anunciar ahir que el seu objectiu mínim de creixement econòmic per al 2014 serà del 7,5%, un límit igual al que es va establir l’any passat i que consolida la voluntat de les autoritats de dur a terme reformes i reequilibrar la segona economia mundial cap a un model més sostenible. Segons el primer ministre, intentaran també que la inflació no superi el 3,5% i esperen que la inversió estrangera a finals d’any -sense comptar el sector financer- augmenti un 3,5% interanual. D’altra banda, Li també va anunciar que la política monetària serà “prudent” i que la política fiscal serà “proactiva”, en la línia dels anys anteriors.

Un altre dels aspectes destacats del discurs va ser la lluita contra la corrupció. Li va dir que s’establirà “un sistema que castigui els funcionaris deshonestos, sense pietat, d’acord amb la llei”, i va recordar que “es cau fàcilment en la corrupció”: “La seva incidència és alta entre els funcionaris perquè persisteix la falta d’integritat i diligència”.

stats