Misc 06/03/2015

La testimoni de l'assassinat de Nemtsov rep amenaces de mort a Ucraïna

Anna Durítskaya, que acompanyava el líder opositor rus quan va ser mort, ha rebut la protecció oficial del seu país

Efe
2 min
Record del lider rus assassinat Borís Nemtsov / EFE

KíevLa model ucraïnesa Anna Durítskaya, testimoni presencial de l'assassinat a Moscou de l'opositor liberal rus Borís Nemtsov, ha rebut protecció oficial a Ucraïna després de denunciar amenaces de mort, segons ha informat aquest divendres la Fiscalia General ucraïnesa. "El 5 de març (...) Anna Durítskaya va denunciar amenaces a la seva vida per part d'un grup de desconeguts quan era al domicili dels seus pares", assenyala un comunicat publicat per la Fiscalia General d'Ucraïna.

L'advocat de la jove de 23 anys, que acompanyava Nemtsov quan el polític rus va ser assassinat fa una setmana de quatre trets a l'esquena, ha confirmat les amenaces a la seva vida encara que no ha precisat els detalls. "El fiscal general d'Ucraïna, Víktor Shokin, ha ordenat prendre totes les mesures per protegir la vida i la salut d'Anna Durítskaya, testimoni de l'assassinat del polític opositor rus Borís Nemtsov", afegeix el comunicat de l'autoritat judicial ucraïnesa.

La model ucraïnesa va abandonar Moscou dilluns passat després de prestar declaració davant el Comitè d'Instrucció que investiga l'assassinat del líder opositor. Durítskaya es va afanyar a tornar a Kíev de seguida que les autoritats russes van declarar que podia fer-ho i no va acudir al funeral de Nemtsov, que es va oficiar l'endemà en un dels cementiris de Moscou.

Una setmana després de l'assassinat de Nemtsov al centre de Moscou, a escassos metres del Kremlin, la investigació no té aparentment pistes sobre els culpables del crim. El Comitè d'Instrucció, que ha ofert una recompensa de tres milions de rubles, prop de 50.000 dòlars (46.700 euros), per "informació valuosa" que posi llum sobre el cas, ha assegurat que maneja nombroses hipòtesis sobre els possibles motius de l'assassinat.

Els investigadors no descarten que l'assassinat del líder opositor sigui un intent de desestabilitzar la situació a Rússia ni que fos un cas de venjança personal. Nemtsov era un dels majors crítics amb la ingerència de Rússia en els assumptes interns d'Ucraïna i havia denunciat que milers de soldats russos combatien a les files dels separatistes pro-russos.

L'oposició russa no ha dubtat a titllar el cas d'"assassinat polític" i ha carregat contra el Kremlin per crear un clima d'odi al país en el marc de la campanya contra els nous enemics del poble rus: aquells que condemnen la revolta pro-russa a l'est d'Ucraïna i posen en dubte la política adoptada per Moscou en aquest conflicte.

stats