Misc 24/08/2020

El termini per investigar el cas Púnica s'estén com a mínim al juliol del 2021

La modificació de la llei ajorna el final de la instrucció, que havia d'estar a punt aquesta setmana

i
Ernesto Ekaizer
2 min
Les expresidentes del govern autonòmic de Madrid Esperanza Aguirre i Cristina Cifuentes en una foto d'arxiu.

MadridEl jutjat central d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional començarà a comptar el termini d'un any per finalitzar la investigació del cas Púnica des del 27 d'agost del 2020, quan havia d'acabar la instrucció. L'ampliació també afecta altres causes, com és la de l'empresa estatal Aigües Conques de la Mediterrània (Acuamed). La decisió suposa aplicar la llei per la qual s'ha modificat l'article 324 de la llei d'enjudiciament criminal, publicada al Butlletí Oficial de l'Estat el 27 de juliol passat.

Segons la llei 2/2020 de 27 de juliol, "establir sense més un límit màxim de durada de la instrucció s'ha evidenciat perniciós, ja que pot conduir a la impunitat de la persecució de delictes complexos", en referència a la reforma legal introduïda pel govern de Rajoy l'any 2015. L'esmentada llei limitava la instrucció a sis mesos amb caràcter general o 18 mesos si es tractava d'investigacions expressament declarades complexes.

No obstant això, la reforma del 27 de juliol passat precisa que "establir certs límits a la durada de la instrucció suposa una garantia per al dret dels justiciables". Per això estableix que "la investigació judicial es desenvoluparà en un termini màxim de dotze mesos des de la incoació de la causa", encara que aquest límit podrà estar subjecte, escoltades les parts del procés, a "pròrrogues successives per a períodes similars o inferiors a sis mesos".

El que és rellevant: la "disposició transitòria per als processos en tramitació". Segons assenyala la reforma que s'ha fet, "a aquest efecte, el dia d'entrada en vigor serà considerat com a dia inicial per al còmput dels terminis màxims d'instrucció que estableix aquest". És a dir: l'any de termini per finalitzar els processos en tramitació, a costa de les possibles pròrrogues, comença a córrer a partir de la vigència de la llei, el 27 de juliol passat.

Aguirre i Cifuentes, entre els imputats

Per aquesta raó, les causes la instrucció de la qual havia de vèncer aquesta setmana, com és l'operació Púnica (onze peces), tindran el comptador a zero aquest agost del 2020. En el cas Púnica, investigació iniciada el 2014, estan imputats, entre d'altres, l'exconseller de Presidència de la Comunitat de Madrid, Francisco Granados, i tres expresidents de la comunitat: Esperanza Aguirre, Ignacio González i Cristina Cifuentes.

Acuamed és la investigació iniciada el 2016 sobre el presumpte afavoriment amb diners públics d'empreses constructores privades a través de la presumpta adjudicació fraudulenta de contractes públics inflats per a obres hídriques i mediambientals entre el 2007 i el 2014, així com la suposada falsificació de certificacions, factures i liquidacions per augmentar significativament les quantitats a abonar a les adjudicatàries. S'investiguen delictes de malversació, suborn i frau contra l'administració.

stats