La tercera onada de contagis va provocar una nova caiguda de l'activitat el primer trimestre

El PIB espanyol encara es trobava un 8% per sota dels nivells d'abans de la pandèmia

2 min
Les restriccions a sectors com la restauració van propiciar una reducció del consum de les famílies. A la imatge, un restaurant a Bassella (Alt Urgell).

BarcelonaLa reducció del consum de les famílies fruit de les restriccions per frenar el covid-19, la caiguda de la inversió empresarial i l'impacte del temporal Filomena, que va afectar moltes zones de la Península, van provocar un retrocés en l'economia espanyola el primer trimestre d'aquest any, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Així doncs, segons els càlculs revisats de l'INE, el producte interior brut (PIB) espanyol es va contraure un 0,4% els tres primers mesos del 2021 en comparació amb l'últim trimestre de l'any passat. La caiguda és una dècima més lleu que el 0,5% avançat l'abril passat per l'agència estadística, però confirma igualment que l'activitat econòmica a l'Estat es va contraure el primer trimestre després de tancar el 2020 amb un creixement pla, és a dir, del 0%, entre octubre i desembre.

La tercera onada de contagis per coronavirus va obligar les administracions a imposar noves mesures sanitàries que van impactar directament en el consum familiar, que va caure un 0,6% respecte al trimestre anterior. Aquesta disminució de la despesa de les famílies és el principal motor de la recaiguda de l'economia espanyola, juntament amb la disminució de la inversió empresarial, que va caure un 0,8%. Els dos indicadors venien de diversos trimestres de recuperació després de la congelació de gran part de l'activitat econòmica en el segon trimestre del 2020, quan es va produir el primer confinament, el més llarg i estricte.

Un altre element a tenir en compte és que el primer trimestre la despesa pública també va caure, en aquest cas un 0,1% intertrimestral, una dada que topa frontalment amb la resposta que han donat les administracions públiques a la resta d'Europa i en altres economies avançades, on han incrementat la despesa per oferir ajudes a les empreses i als treballadors afectats per les restriccions. De fet, la despesa pública no se situava en taxes negatives a Espanya des de finals del 2016.

Caiguda interanual

L'INE també ha revisat el retrocés del PIB en relació amb un any abans, que va ser del 4,2% a nivell estatal -en l'avançament d'abril s'havia xifrat al -4,3%-. Això vol dir que Espanya encadena ja cinc trimestres consecutius amb creixements negatius, la qual cosa suposa que el PIB encara és un 8,5% inferior al del quart trimestre del 2019, l'últim abans de l'arribada de la pandèmia.

stats