12/09/2015

Tarda d’helicòpters i prejudicis

3 min
Tarda d’helicòpters i prejudicis

Crítica de TvTV3

Les imatges a vista d’ocell oferien una riuada humana espectacular

Televisió de Catalunya va decidir fer el que s’havia de fer: informar. Malgrat el que va dir la Junta Electoral Central van fer la retransmissió de l’acte com estava previst. Ariadna Oltra i Ramon Pellicer van conduir el programa acompanyats dels reporters que explicaven el que veien. Les valoracions dels periodistes van ser en tot moment descriptives, sense utilitzar expressions amb càrrega emocional ni adjectius admiratius. Aquest any, per sort, es van reduir notablement les entrevistes espontànies als assistents. Ja des de primera hora alguns dels reporters duien a la solapa una xapa en què llegíem “Fora blocs” per queixar-se de la informació electoral minutada que els partits els obliguen a fer en els TN. Així, la jornada reivindicativa també ho va ser per als periodistes. Les imatges a vista d’ocell oferien una riuada humana espectacular. S’ha de dir, però, que les múltiples coloraines, més apagades que el groc i el vermell d’altres anys, van fer que a nivell visual la multitud quedés poc contrastada en els plans aeris més generals. TV3 va trigar a mostrar als espectadors la pantalla partida dels paisatges aeris. Un mosaic que només van oferir quan el trajecte del punter ja s’havia acabat. Bona realització d’una altra Diada històrica. Durant les actuacions musicals finals, però, la inserció de dos plans de Romeva, Homs, Junqueras, Casals i Forcadell cantant la rumba i Els segadors portarà cua perquè ho utilitzaran per acusar TV3 d’una retransmissió amb finalitats partidistes.

8TV

La realització del recorregut va ser tan espectacular com la de TV3

La cadena de Josep Cuní també tenia helicòpter propi i càmeres distribuïdes a la Meridiana. La realització del recorregut del cursor va ser tan espectacular com la de TV3. De fons el Cuní va optar per mantenir el so de l’estudi de 8TV i l’evolució de la tertúlia mentre vèiem les imatges en directe. Ja abans de les 17.14 el convidat Gonzalo Bernardos va sentenciar: “Avui és un dia trist. La manifestació s’ha muntat només per a la meitat dels catalans”.

TVE

Per tenir informació de la Diada s’havia de posar el canal 24h

A la tarda a La 1 no van dir res de la Diada fins al Telediario. S’havia de posar el canal 24h, on feien connexions d’uns cinc minuts cada mitja hora. I en el Telediario de la nit van obrir amb la Diada. Era el primer titular, la primera notícia i els primers deu minuts de programa. En el titular, això sí, informaven ja d’entrada de l’assistència segons la Guàrdia Urbana: “Un millón cuatrocientas mil personas ”, i de seguida van afegir: “ Cuatrocientos mil menos que el año pasado ” per demostrar que el suflé comença a baixar. El més flagrant de La 1 va passar a España directo, un espai on cada tarda connecten amb diferents llocs del país on s’estan celebrant festivitats. Però, en canvi, no se’ls va acudir anar a la Diada. El més semblant que hi vam trobar va ser la Fiesta del Charco, a Gran Canària, on vint mil persones es remullaven en una bassa marró. Vint mil banyistes segons l’organització, esclar. Aquí no van donar dades de la Guàrdia Urbana.

La Sexta

Va entrevistar Inés Arrimadas sola als peus de l’Hotel Vela

A Más vale tarde sí que van estar pendents de la Diada en directe. Però mentre Jordi Sànchez parlava davant de la multitud de la Meridiana, no diríeu mai a qui va entrevistar La Sexta... Una Inés Arrimadas, candidata de Ciutadans, sola als peus de l’Hotel Vela que va fer el mateix discurs de sempre. Ens van anunciar que també entrevistarien Oriol Junqueras. Però finalment el líder d’ERC no el vam veure per enlloc. A qui vam retrobar va ser l’economista Gonzalo Bernardos, que va fer doblet televisiu amb les mateixes idees expressades ara en castellà. Va batejar Ártur Mas com “ El rey de los recortes ”. Va dir una frase sensacional: “ Lo que quiere un buen catalán, que en este caso soy yo, es que se acabe pronto todo esto ”. Durant tota la tarda vam haver d’aguantar les opinions de Miguel Ángel Aguilar, col·laborador del programa que va parlar de circ, de nens manipulats i es va inventar crits de manifestants. Amb molta agressivitat va celebrar: “ Madrid no ha tomado nota y sabes qué te digo... ¡Mejor!

13TV

Enquesta a peu de carrer on tots els vianants eren antisobiranistes

I la cirereta de la nit, Alfredo Urdaci, que va titllar Mas de “colpista” i “petit dictador”. Va tornar a fer servir vídeos calcats de l’any passat per demostrar que els catalans hem basat la Diada en una fal·làcia històrica. Ens va venir a dir que Rafael Casanova era un pocapena i un renegat. Van exemplificar que l’independentisme està inflat i la societat dividida amb una enquesta a Barcelona en què el 100% dels vianants que parlaven estaven en contra de la independència. Si fos representativa la Catalunya que ell ensenya, al país hi hauria pensament únic. El seu.

stats