01/05/2019

Mou-te contra el 'bullying'

3 min

¿La nostra societat educa en l’agressivitat? Quan ens fixem en alguns dels agents que cada cop tenen més presència en la socialització dels infants i adolescents –els 'mass media', els 'social media' o l’entreteniment digital–, veiem que alguns continguts que hi apareixen –programes de dibuixos animats, imatges a les xarxes socials o els videojocs més populars– contenen un alt contingut d’escenes violentes. Es tracta d’una agressivitat que resulta altament atractiva, que té un efecte magnètic. Si això impacta en els infants i es tradueix o no en un comportament més hostil i violent en la vida real és una qüestió sobre la qual hi ha diversitat d’opinions. Però del que estem segurs és que, en general, seria molt millor rebaixar les quotes de popularitat de la violència. Potser estaria bé usar la mateixa fórmula que fa servir la industria de l’oci per posar de moda i fer més atractius altres valors que constitueixen el pilar de la convivència i eduquen en la cultura de la pau. Valors com el respecte, l’empatia o la cura. Qui sap si aconseguiríem reduir una mica l’agressivitat que campa tan subtilment arreu.

Ara bé, com promocionem aquests valors tan necessaris? Convindria que, com a mínim, l’entorn social, familiar, escolar i de lleure prioritzés algunes coses per damunt d’unes altres. En citaré alguna. Coses com ara: invertir en temps familiar, quantitativament i qualitativament, d’estones pausades i 'desconnectades' de conversa, de jocs, de passejades, de rialles... per on s’escoli la comunicació, el reconeixement, la comprensió, la paciència, el vincle. O invertir en espais escolars i de lleure que fomentin la participació i el benestar i on prevalgui la idea de ser educats, tal com deia Englantyne Jebb (promotora dels drets de l’infant i fundadora de Save the Children), en el sentiment que haurem de posar les nostres millors qualitats al servei dels altres.

Ara que s’acosta el 2 de maig, Dia Mundial contra l’Assetjament entre Iguals, una forma de violència que no para de créixer (1 de cada 3 estudiants segons el darrer informe d’Unicef, 'Ocults a plena llum'), és un bon moment per mobilitzar-nos. Perquè combatre la violència, sigui quina sigui la seva manifestació, requereix el compromís de tota la societat. Aquest és l’objectiu de l’activitat '#mou-te contra el bullying' que proposa Fundesplai. Una crida a la comunitat socioeducativa perquè d’una forma molt senzilla sumem esforços contra aquest greu problema i exalcem els valors de convivència.

És una proposta que parteix d’una invitació a la revisió personal a partir d’algunes preguntes: ¿actuem amb contundència davant de qualsevol actitud violenta sense trivialitzar cap comportament?, ¿som permissius davant dels insults?, ¿se’ns ha passat per alt si algun infant darrerament es mostra especialment inhibit o aïllat del grup?, ¿parem prou atenció a les queixes que ens arriben sobre el malestar que pateixen algunes nenes i nens?, ¿normalitzem les actituds despectives i irrespectuoses?, ¿neguem els conflictes o els afrontem sense minimitzar-los?

I segueix amb una crida al repte col·lectiu: animar els infants a fer viral moure el cos al ritme de la cançó 'Rispect', del grup musical Xiula. Música amb missatge i acció cooperativa per reflexionar plegats sobre les conductes que sustenten el 'bullying' i com es poden transformar en llavors que nodreixin el diàleg i la no-violència. Valors que sí o sí haurien d’estar sempre de moda.

Convençudes que cada dia és 2 de maig, assumim la responsabilitat de posar al centre tots aquells valors que humanitzen per construir infàncies i un món més feliç.

stats