Barça
Misc 29/03/2021

El Suprem confirma que el cas Neymar 2 serà jutjat a Barcelona

Justifica que l'audiència provincial té plenes competències sobre el cas perquè una part del suposat delicte s'hauria comès a la capital catalana

2 min
Sandro Rosell i Neymar

BarcelonaEl Tribunal Suprem ha confirmat que el cas Neymar 2 serà jutjat a l'Audiència de Barcelona. D'aquesta manera ratifica la decisió que ja va prendre en el seu dia l'Audiència Nacional i a la qual s'havia oposat la Fiscalia. El cas, en què el jugador, els seus pares i els expresidents blaugranes Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu s'asseuran al banc dels acusats per uns presumptes delictes d'estafa i corrupció entre particulars, va néixer a partir de la denúncia del fons d'inversió DIS, que tenia un 40% dels drets federatius del davanter brasiler, i que considera que no va cobrar el que se li devia quan Neymar va deixar el Santos i va fitxar pel Barça, l'estiu del 2013.

El gran dubte era saber si s'havia de jutjar a Barcelona, a l'Audiència Provincial, com pretenien els acusats; o bé a Madrid, com volia la Fiscalia. L'Audiència Nacional ja va acordar en el seu dia traslladar el cas a Barcelona i ara el Suprem li ha donat la raó. A l'escrit justifica que el tribunal barceloní en té "plenes competències" perquè "no es pot afirmar" que els dos presumptes delictes es cometessin íntegrament a l'estranger, sinó que en els dos casos hi ha "algunes accions que es van produir a Barcelona".

Els magistrats argumenten que, per fixar la competència de l'AN, cal que el delicte es cometi íntegrament a l'estranger, i posa d'exemple els casos de tràfic de drogues que comencen en un altre país i acaben en territori espanyol amb la detenció dels implicats un cop hi aterra l'avió o desembarquen del vaixell. "I en aquests casos mai es planteja atribuir la competència a l'AN encara que el delicte també s'hagi comès a l'estranger". És més, a la resolució es posa de manifest que almenys un dels contractes, el de préstec, es va fer a Barcelona. I adverteix que una bona part dels annexos consten com si fossin realitzats en dues ciutats: São Paulo i Barcelona.

Fins a cinc anys de presó

La Fiscalia demana cinc anys de presó per a Sandro Rosell, aleshores president del Barça, i dos anys de presó per a Neymar i una multa de 10 milions d'euros. També demana dos anys de presó per al pare del futbolista, un per a la mare, i una multa d'1,4 milions d'euros a l'empresa familiar N&N. I una multa de 8,4 milions d'euros al Barça i de 7 milions al Santos. En paral·lel, a Josep Maria Bartomeu, que en aquell moment era vicepresident esportiu, tan sols l'acusa DIS i li demana cinc anys de presó.

El cas es coneix popularment com a Neymar 2. El cas Neymar 1 es va tancar amb un acord a l'Audiència de Barcelona pel qual el Barça va pagar 5,5 milions d'euros per dos delictes fiscals i va assumir la culpabilitat dels delictes, per exonerar així Rosell i Bartomeu.

stats