Misc 06/02/2014

Ban Ki -moon no es mossega la llengua a Sotxi

El secretari general de les Nacions Unides fa una crida des de Sotxi, on demà assistirà a la inauguració dels Jocs Olímpics d'Hivern, a "alçar la veu" contra els atacs als homosexuals

Agències
2 min
El secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, durant el discurs que ha pronunciat davant el Comitè Olímpic Internacional, reunit a Sotxi / GETTY IMAGES

SotxiAquest divendres comencen els Jocs Olímpics de Sotxi, una cita que ve marcada per tota mena de fets extraesportius, començant pel caràcter homòfob de la societat russa, una homofòbia impulsada des del propi govern. L'interès que els drets dels homosexuals desperten a Occident és relatiu -molts països, començant per França, Anglaterra o Espanya han vist manifestacions al carrer contra els drets dels homosexuals- raó per la qual la pressió a Rússia ha estat tèbia, limitada a la pressió d'alguns europarlamentaris d'esquerres. Tot i això, aquest dijous una figura mundial no s'ha mossegat la llengua i ha criticat, des de Sotxi, els atacs als homosexuals. I no ha estat una figura més, sinó una amb un enorme pes moral: el secretari general de les Nacions Unides.

Ban Ki-moon, ha condemnat qualsevol discriminació contra els homosexuals i ha cridat a "alçar la veu" contra els atacs que aquest puguin patir. Ho ha fet en un discurs pronunciat a Sotxi davant la 126 sessió del Comitè Olímpic Internacional. Ban ha abordat així, de forma directa i sense embuts, un dels assumptes que ha generat més polèmica durant la preparació dels Jocs Olímpics d'Hivern que aquest divendres s'inauguren a Sotxi: la recent aprovació a Rússia de lleis que discriminen, encara més, el col·lectiu homosexual i perpetuen la consideració de l'homosexualitat com una anormalitat que ha de quedar al marge de la majoria social.

En la seva intervenció davant l'assemblea olímpica, el secretari general ha recordat que "l'article 6 de la Carta Olímpica subratlla l'oposició del COI a tota forma de discriminació". "Hem d'alçar les nostres veus contra els atacs a lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals o intersexuals", ha emfatitzat Ban ki-moon. Però les seves severes paraules no anaven només adreçades als ciutadans anònims que patrullen pels carrers buscant homosexuals als quals intimidar, vexar i agredir, sinó la cúpula del poder rus: "Hem oposar-nos als arrestos, empresonaments i restriccions discriminatòries que pateixen", ha assegurat.

La d'aquest dijous ha estat la primera vegada que un secretari general de les Nacions Unides intervé davant d'una sessió del COI. El president del comitè, l'alemany Thomas Bach, ha respost Ban Ki-moon tot destacant que l'esport "està a favor del respecte i en contra de tota discriminació". "Els principis olímpics són els principis de les Nacions Unides", ha afegit.

Ban assistirà aquest divendres a la cerimònia d'inauguració dels Jocs de Sotxi, un acte al qual no assistiran alguns dirigents mundials precisament com a forma d'expressar el seu desacord amb la legislació russa contra els homosexuals.

stats