CRISI POLÍTICA
Misc 13/08/2019

El Senat italià aprova ajornar sense data la moció de censura

Salvini fa un gir polític i ara vol impulsar una reforma constitucional

i
Mònica Bernabé
3 min
El Senat italià aprova ajornar sense data la moció de censura

BarcelonaEl Senat italià va aprovar dimarts ajornar sense data el debat de la moció de censura contra el primer ministre, Giuseppe Conte, que va presentar un ministre del seu mateix govern: l’ultradretà Matteo Salvini, que volia forçar d’aquesta manera la convocatòria d’eleccions anticipades en un moment en què les enquestes preveuen que el seu partit, la Lliga, doblaria el nombre de vots i podria formar un govern de coalició amb els partits conservadors de Força Itàlia i Germans d’Itàlia. L’antisistema Moviment 5 Estrelles -que és l’actual soci de govern de la Lliga- es va aliar ahir de manera excepcional a la cambra alta amb el seu etern rival, el Partit Democràtic, per impedir la votació de la moció de censura. Això sí, el primer ministre Conte compareixerà davant el Parlament dimarts que ve per donar la seva versió sobre la crisi política que viu el país.

Salvini pretenia que la moció de censura es votés avui mateix per fer caure el govern al més aviat possible i poder celebrar eleccions anticipades la segona quinzena d’octubre. Força Itàlia i Germans d’Itàlia també donaven suport a aquesta proposta. Però amb l’aliança inesperada entre el M5E i el Partit Democràtic el líder de la Lliga va canviar d’estratègia i va fer ahir un gir polític inesperat: va anunciar que la seva formació defensava votar la reforma constitucional per reduir dràsticament el nombre de diputats i senadors del país, abans de debatre la polèmica moció de censura.

Aquesta reforma constitucional és una proposta del M5E, que compta amb un gran suport de l’electorat perquè, si s’aprova, les arques públiques s’estalviaran una ingent suma de diners en sous i dietes de parlamentaris. Durant aquests dies el M5E havia acusat Salvini de voler boicotejar l’aprovació d’aquesta reforma constitucional amb les seves presses per forçar la dissolució de les cambres i convocar eleccions anticipades.

“He sentit el meu amic i col·lega Luigi Di Maio més d’una vegada reiterar aquests dies que hem de retallar el nombre de parlamentaris a 345 i després votar [la moció de censura] de manera immediata. Aprofito per plantejar aquesta opció, retallem [el nombre de] parlamentaris la setmana que ve i després votem a les urnes”, va afirmar ahir Salvini, referint-se al líder del M5E. Itàlia té ni més ni menys que 630 diputats i 320 senadors, que sumen un total de 950 parlamentaris. És un dels Parlaments amb més membres del món.

Reforma constitucional

L’aprovació d’aquesta reforma constitucional, però, difícilment pot ser tan immediata com planteja Salvini. Com que es tracta d’una modificació de la carta magna, possiblement caldrà convocar un referèndum confirmatori de la reforma, amb la qual cosa com a mínim caldran tres mesos per aprovar-la. Precisament per això, el M5E va proposar ahir a la Lliga que retiri la moció contra Conte perquè el govern pugui continuar i aprovar la reforma constitucional. Salvini, però, s’hi va negar, amb la qual cosa la moció de censura queda de moment en suspens i el debat, ajornat sine die.

Per embolicar la situació encara més, l’ex primer ministre italià Matteo Renzi va animar ahir la seva formació -el Partit Democràtic- i el M5E a formar una majoria alternativa que governi el país, i d’aquesta manera evitar un triomf de la Lliga en unes eleccions anticipades. Actualment el Partit Democràtic té prou escons per unir-se amb el M5E i permetre la continuïtat de l’actual govern o formar-ne un de nou sense el partit d’ultradreta. Això deixaria Salvini completament fora de joc, però també suposaria que el M5E s’hauria d’empassar els seus propis principis. La formació es va crear com a resposta i en reacció a la casta, les formacions tradicionals com el Partit Demòcràtic, hereu del detestat Partit Comunista italià.

stats