21/04/2013

12 xarxes socials de lectors de llibres

3 min

Les comunitats virtuals de lectors són la versió digital dels grups de lectura que organitzen els ateneus, les biblioteques i altres entitats. Al voltant de cada títol neixen debats, comentaris i recomanacions, i en alguns casos fins i tot amb la participació de l'autor o l'editor. A internet s'amplia l'abast geogràfic i hi ha eines de catalogació per registrar la biblioteca personal i obtenir recomanacions a partir dels títols llegits, i en molts casos es dóna prioritat al que llegeixen els nostres contactes de les xarxes socials.

Què llegeixes? és una iniciativa de la Institució de les Lletres Catalanes. Està dividida en tres àrees: el llapis, per als lectors de menys d'onze anys; el boli, per als que en tenen de 12 a 16, i la ploma, per als que ja hem passat dels 17.

A Viquilletra, els professors d'institut poden crear grups de lectura per als seus alumnes. Forma part de la plataforma LletrA de la UOC.

Les comunitats internacionals ofereixen serveis de catalogació automàtica, a partir del codi ISBN del llibre, que permet descarregar-ne automàticament la informació a partir de bases de dades de botigues i biblioteques de tot el món. En algunes hi comença a haver un volum considerable de títols en català, aportats pels mateixos usuaris.

Library Thing és un dels serveis més potents i veterans per catalogar la biblioteca pròpia, i probablement per això no és dels més senzills de fer servir. Això sí, està traduït al català per voluntaris.

També aNobii diu que tindrà versió en català. De moment, quan es tria aquesta opció, dóna prioritat als títols en el nostre idioma. Té aplicacions per a mòbils Android i iPhone amb les quals es poden escanejar els codis de barres dels llibres i participar als debats.

weRead va començar en forma d'aplicació de catalogació social dins de Facebook i va agafar entitat pròpia.

Bookish és, en realitat, una llibreria, però ofereix funcions de comunitat i una millor vinculació que altres serveis amb les edicions electròniques dels títols llegits.

Shelfari respon al seu nom i adopta l'aspecte d'un prestatge on apareixen les portades dels nostres llibres i dels que llegeixen les persones del nostre cercle. És propietat d'Amazon.

Goodreads, l'altra gran comunitat en anglès de lectors, també acaba de ser comprada per Amazon, i les seves funcions s'incorporaran al catàleg de la llibreria.

I parlant d'Amazon, el seu sistema de recomanacions automàtiques a partir de les compres anteriors és dels millors que hi ha, i als comentaris dels lectors sovint s'estableixen debats tant o més interessants que els mateixos llibres. L'enllaç porta a la secció de títols en català.

Finalment, Bookcrossing [passallibres] és una comunitat d'intercanvi físic de llibres: quan acabeu de llegir un exemplar, l'heu d'etiquetar amb un codi i deixar-lo en un lloc determinat per tal que el pugui agafar un altre lector desconegut. Mitjançant la web podeu fer el seguiment dels llocs on ha estat el vostre llibre.

I, naturalment, no oblideu l'Ara Llegim.

Actualitzat: Els lectors ens recomanen als comentaris dues comunitats més de lectors, ambdues disponibles en català: ReadGroups i Llibres per llegir.

stats