El salari mitjà de l'Estat cau un 3,1% el 2020, el descens més elevat en 50 anys

Les Balears i Catalunya deixen de ser les millors comunitats per treballar-hi i cedeixen el lloc a Madrid i Navarra

3 min
Els ERTO per les restriccions com el tancament de bars i restaurants fan baixar el sou mitjà.

BarcelonaLa pandèmia del covid-19 ha impactat amb força el mercat laboral. A més dels expedients de regulació temporal d'ocupació, els acomiadaments i els tancaments d'empreses, també ha sacsejat la retribució dels treballadors i la seva capacitat de compra. El salari mitjà del treballadors espanyols ha caigut un 3,1% el 2020, el descens més elevat com a mínim dels últims 50 anys, segons un estudi de l'empresa especialitzada en recursos humans Adecco. Si s'hi descompta la inflació, l'informe xifra en un 1,4% la pèrdua de poder adquisitiu del salari mitjà tenint en compte les variacions acumulades els últims vuit trimestres. Fa un any, en canvi, el poder adquisitiu sumava un 0,9%.

Segons l'anomenat Monitor Adecco, el salari mitjà dels espanyols es va situar en 1.641 euros mensuals. El descens trenca un període d'alces contínues que es va iniciar la segona meitat del 2017. Els ERTO, segons Adecco, tenen un paper principal en el descens del salari mitjà, perquè els empleats que estan en aquesta situació no cobren el salari íntegre, sinó un 70% de la base reguladora.

De fet, l'estudi indica que en totes les comunitats, excepte a Múrcia –on el salari mitjà va créixer un 1%–, els sous dels empleats van caure el 2020. Per territoris, Madrid té el salari mitjà més alt, de 1.964 euros, tot i un descens de l'1,3%. El País Basc ocupa el segon lloc amb 1.954 euros (-1,5%), i Navarra el tercer amb 1.937 euros (-0,7%). Catalunya se situa en el quart lloc, amb 1.725 euros mensuals, però amb un descens del 4,6% —el tercer més gran entre les comunitats—. Tot i això, es manté per sobre de la mitjana espanyola.

L'impacte dels ERTO en el sector turístic és clar. Si Catalunya és la tercera comunitat on més cau el salari mitjà, les Canàries (-12,1%) i les Balears (-12%) ocupen els dos primers llocs. Així doncs, no és estrany que les Canàries se situïn en l'últim lloc en retribució mitjana (1.281 euros mensuals) i les Balears en el tercer lloc per la cua (1.405 euros), just per davant d'Extremadura (1.338 euros).

Madrid avança Catalunya

Segons el Monitor Adecco, Madrid i Navarra són les regions que reuneixen les millors condicions per treballar a Espanya i desbanquen les Balears i Catalunya, que ocupaven aquestes posicions fa un any. Per fer aquesta anàlisi es tenen en compte setze indicadors relacionats amb la remuneració, la seguretat laboral, les oportunitats de trobar feina i el desenvolupament professional, la conciliació entre la vida personal i laboral i la conflictivitat laboral.

En aquest indicador les Balears –que fa un any eren al capdamunt del podi– cauen a la posició 14, mentre que Catalunya –que era la segona comunitat millor per treballar-hi fa un any– ara és la cinquena. L'avancen Madrid, Navarra, el País Basc i Cantàbria. En les dues posicions més baixes no hi ha canvis: les Canàries continuen a l'últim lloc, per davant de Castella-la Manxa. La tercera per la cua és Extremadura, que baixa cinc llocs.

L'informe també destaca altres aspectes del mercat laboral com el descens de la sinistralitat laboral per les restriccions en l'activitat econòmica. Malgrat l'augment de l'atur, amb 527.900 persones més que fa un any, el nombre d'aturats de molt llarga durada –els que fa almenys dos anys que busquen feina– es va situar en 885.400 persones al final del 2020, el tercer registre més baix en una dècada (68.600 menys que a finals del 2019). En la mitjana dels últims quatre trimestres, els aturats de llarga durada equivalen al 24% del total, 6,5 punts menys que un any abans i la proporció més baixa des del setembre del 2011, segons Adecco.

stats