Misc 26/07/2014

El segon Rusc homenatja Vinyoli i Màrius Torres

i
Jordi Llavina
2 min
El Museu de la Vida Rural va celebrar dijous el Rusc Festival de Poesia i avui acull el Rusquet.

L’espluga De FrancolíEn la segona edició del Rusc Festival de Poesia, al jardí del Museu de la Vida Rural, dijous al vespre, es va començar recordant Joan Vinyoli, el centenari del naixement del qual celebrem aquest any. De fet, el primer vers que es va sentir en un vespre que només va tenir l’inconvenient d’una marinada molt fresca va ser aquest de Llibre d’amic : “Ressono tot com el buc ple d’abelles”.

Al Rusc 2014 hi han participat quatre poetes: Xavier Farré, Meritxell Cucurella-Jorba, Lluís Calvo i Enric Casasses. La cantautora Meritxell Gené, que va oferir cinc esplèndides cançons, tres de les quals del seu treball sobre Màrius Torres ( Així t’escau la melangia ), va cloure un acte d’alt nivell, acompanyant-se de guitarra i acordió diatònic. Aquest any el Rusc s’amplia amb el Rusquet, festival de poesia per a infants, que tindrà lloc avui al museu (11.30 h) animat pel mestre i poeta Andreu Galan i el músic Jaume del Corral. El poeta Jordi Carulla-Ruiz, ideòleg del festival, i els treballadors del museu són els responsables d’aquesta vetllada literària imprescindible a les comarques del sud.

L’espluguí Xavier Farré va obrir el foc revelant que, a pesar que fa molts anys que viu a l’estranger (“He estat molts anys lluny de casa. La pell ja no els compta”), en la seva escriptura parteix sempre de l’experiència del món que va aprendre al seu poble. Meritxell Cucurella-Jorba va obsequiar-nos amb versos crus i bells: “Vas marxar ahir, però ahir sembla una vida”. Lluís Calvo va esquitllar ara una mica d’ironia en la seva declamació -“La princesa, com nosaltres, ha cardat amb tots els nans”-, adés va deixar constància de la seva passió literària: “Tota la llenya crema amb els meus versos”. I, finalment, Enric Casasses, cap de cartell, es va ficar el públic a la butxaca llegint, d’entrada, una poètica personal basada en el futbol de Julio Salinas i també un esplèndid poema, entre uns quants més, sobre una gota de ferro. Els quatre poetes van confessar la seva admiració per l’obra de Vinyoli.

stats