Misc 29/10/2015

Rajoy rectifica i inclou Iglesias a la ronda per frenar el procés català

El president espanyol es reunirà també amb Rivera després de fer-ho amb Sánchez, tal com tenia previst, però no serà en secret

i
Ferran Casas
3 min
Mariano Rajoy i Pedro Sánchez a la Moncloa / ARA

MadridMariano Rajoy ha rectificat. El president del govern espanyol ha convocat a la Moncloa el líder de Podem, Pablo Iglesias, divendres a la tarda per abordar la situació política catalana després de la presentació de la declaració d'inici del procés per part de Junts pel Sí i la CUP. Inicialment, havia deixat el líder del partit emergent fora de la seva ronda perquè no compartia la seva mateixa visió sobre la sobirania nacional espanyola. El líder del PP defensa que la sobirania espanyola és innegociable i es nega en rodó a acceptar una consulta pactada sobre el futur polític de Catalunya, a diferència d'Iglesias.

Rajoy coincideix, en canvi, amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i el de Ciutadans, Albert Rivera. Al primer el va veure dimecres –van dinar plegats i van acordar "coordinar-se"– i al segon el veurà demà, divendres, al migdia. La Moncloa volia que la trobada amb el cap de files de Ciutadans fos discreta i que no es conegués fins després de la celebració, però Rivera ha optat per fer-la pública apel·lant al principi de transparència. Rivera pretén que els seus 25 diputats al Parlament demanin empara al Tribunal Constitucional davant el que considera un text clarament il·legal. Si l'alt tribunal accepta la petició i l'atén es podria, segons ell, impedir que s'arribés a votar el text, que ja té garantida l'aprovació gràcies als 72 diputats de Junts pel Sí i la CUP.

Qui hi guanya amb el canvi?

El canvi més significatiu és amb Iglesias. Rajoy l'escoltarà i confrontaran posicions, que estan ara molt allunyades. Al líder de Podem, en hores baixes segons les enquestes, li interessa entrar al joc 'dels grans' i a la Moncloa han assumit dues premisses: la primera, que en l'actual context polític amb Catalunya no és recomanable deixar Podem i el que representa fora del ball, i la segona, que els que més hi perden amb el protagonisme d'Iglesias són el PSOE i Ciutadans. El PP no competeix electoralment amb Podem. En canvi, el PSOE lluita amb ells pel vot de l'esquerra i Ciutadans pel dels votants que volen una formació política regeneradora i que impugni l''statu quo' polític sorgit de la Transició.

I amb la resta?

Rajoy ha dit en diverses ocasions que ell està disposat a dialogar amb Artur Mas però sempre dins el marge que li dóna la llei, que és estret en l'àmbit competencial i inexistent a l'hora de debatre sobre en qui recau la sobirania, però per ara no es planteja citar els representants de Junts pel Sí i la CUP a la Moncloa. Caldrà veure què fa, en canvi, amb la resta de formacions polítiques. UPyD, que s'ha querellat per sedició contra els promotors del text sobiranista, ja ha demanat tanda i IU ha demanat una sortida "dialogada i negociada" per a Catalunya en una carta del seu cap de files, Alberto Garzón.

stats