Misc 11/10/2021

El repte: aconseguir que infants i joves es relacionin en català

Una campanya vol reactivar la consciència lingüística dels adults que tracten amb infants i adolescents

A.F.
2 min
Entrada d'alumnes a l'Institut Escola Mirades

Plataforma per la Llengua i els sindicats SEPC, USTEC-STEs i Intersindical-CSC s'han unit per impulsar la campanya "Tots som referents lingüístics. No t'excusis!", una iniciativa que pretén renovar i enfortir el compromís amb el català dels sectors i les persones que són especialment importants en la transmissió generacional de la llengua i de la consciència lingüística. Amb activitats i recursos adreçats a sectors específics, la campanya vol conscienciar els adults del fet que les seves actituds lingüístiques tenen un efecte entre la població en edat escolar, que cada cop es relaciona més en castellà tant dins com fora dels centres educatius: als passadissos, al pati, a la pista esportiva, al carrer, a internet... Per revertir aquesta tendència, és imprescindible que els adults prediquin amb l'exemple i fomentin el català com a llengua vehicular en qualsevol context.

La iniciativa, que buscarà la implicació i el compromís del màxim nombre de persones, associacions i entitats possible, arrenca amb una carta oberta a la qual tothom pot adherir-se des del portal www.notexcusis.cat. A la primera part de l'escrit s'exposen dades que evidencien el baix ús del català entre els més joves i es fa una valoració sobre els resultats de la immersió lingüística, que està a punt de fer quaranta anys: "Aquest sistema ha complert majoritàriament el primer dels dos objectius pels quals va néixer: que a l'acabar l'etapa obligatòria tot l'alumnat català fos competent en les dues llengües oficials. Però ha oblidat el segon, tant o més important: que tots els futurs ciutadans del país, sense excepció, sentissin com a pròpia la llengua catalana, al marge dels orígens familiars".

En segon terme, la carta oberta demana compromís i acció als adults que, pel seu rol específic, són referents lingüístics per als infants i adolescents. En concret, durant tot el curs escolar es donaran eines i s'organitzaran activitats adreçades a cinc sectors clau: el personal docent, els entrenadors esportius, els monitors de lleure i de menjador, les famílies i l'administració.

El 13 de setembre passat, amb l'arrencada del curs escolar, els quatre impulsors de la campanya "Tots som referents lingüístics. No t'excusis!" van engegar una encartellada general que pretén arribar progressivament a les 2.500 escoles i instituts públics de Catalunya. El cartell, amb el text "Segur que tenim una escola en català?" i un codi QR que porta al portal www.notexcusis.cat, ja s'ha penjat en una cinquantena de centres. 

El matí del primer dia d'escola, les entitats també van penjar sis grans pancartes en diferents centres educatius del territori. A cada lona s'hi podia llegir una dada preocupant sobre l'ús social del català entre els menors d'edat. Per exemple, a les zones urbanes, només el 35% dels alumnes de primària es relacionen en català al pati. A secundària la xifra baixa fins al 14,6%. Aquestes dades pertanyen a un estudi fet per Plataforma per la Llengua l'any 2019, en el qual també es conclou que, a les zones urbanes considerades mixtes (bilingües), més d'un terç del personal docent s'adreça en castellà a l'alumnat.

stats