Música

El Primavera Sound es queda a Barcelona

Organització i Ajuntament signaran un contracte que garanteix la continuïtat del festival fins al 2027

3 min
Públic al Primavera Sound 2022

BarcelonaEl Primavera Sound es continuarà fent a Barcelona almenys fins al 2027. Així ho ha explicat aquest dissabte un dels codirectors del festival, Gabi Ruiz, en roda de premsa al Parc del Fòrum. El festival i l'Ajuntament de Barcelona signaran la setmana vinent un contracte de quatre anys, de 2024 a 2027 (el 2023 ja estava confirmat). En qualsevol cas, no es repetirà l'edició de dos caps de setmana d'aquest any. "La nostra voluntat és quedar-nos a Barcelona, al 100%. Som un festival de Barcelona", ha dit Ruiz, que ha agraït a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el tracte rebut en la reunió que van mantenir fa uns dies, i la seva voluntat de solucionar els problemes que, segons el Primavera Sound, posaven en perill la continuïtat del festival. "L'alcaldessa ens ha tranquil·litzat. Ella diu que tampoc vol que marxem, i ens ha demanat que hi confiem. Em va agradar molt el tracte", ha afegit Ruiz. El tinent d'alcalde de Cultura, Jordi Martí, en declaracions recollides per l'ACN aquest dissabte, considera "fantàstic" que el festival continuï a Barcelona.

Els problemes a què fa referència Ruiz són tres. Per una banda, les dates del 2024, que el festival vol que siguin del 6 al 8 de juny en comptes del 30 de maig a l'1 de juny com proposava l'Ajuntament, per "no estressar les gires dels grups", que dediquen el maig als festivals dels Estats Units i arriben a Europa el primer cap de setmana de juny. El segon entrebanc, segons Ruiz, és amb l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, que fa dos mesos els va denegar la llicència per a un aforament de 30.000 persones a la zona de la platja, on es fa la programació del Bits, que finalment va tenir permís per a una capacitat de 15.000 persones. "Això ens ha dut a sobrecarregar els escenaris del Fòrum. I si no podem comptar amb Sant Adrià, haurem de redissenyar el Fòrum", diu Ruiz. Finalment, el Primavera Sound lamenta els problemes d'interlocució, perquè ha de negociar a diferents bandes: amb l’Autoritat Portuària, amb l'empresa municipal BSM, que gestiona l'ús del recinte, i amb els Ajuntaments de Barcelona i de Sant Adrià, que, com recorda Ruiz, "tenen diferents colors polítics". "Demanem una interlocució única -diu Ruiz-. També necessitem una setmana més de muntatge, quatre en lloc de tres, perquè no passi el que va passar dijous [2 de juny], que no vam poder provar el servei de xarxes [i que va col·lapsar les barres]".

Per tant, el futur del Primavera Sound continuarà lligat a Barcelona, i a partir del 2023 també a Madrid. "La doble data [dos caps de setmana] a Barcelona està totalment descartada. Volem un sol festival a dues ciutats", assegura Ruiz.

Mig milió d'espectadors

Pel que fa al balanç de l'edició del 2022, un altre dels directors del Primavera Sound, Alfonso Lanza, ha dit que tenen una "sensació de satisfacció, superades les dificultades de la primera jornada", quan diferents "problemes tècnics" van col·lapsar les barres. Els va sorprendre que ja hi hagués "40.000 persones al Fòrum" a les cinc de la tarda, quan algunes tasques de producció encara no estaven enllestides. "Demanen disculpes", ha reiterat. La resta de jornades s'han desenvolupat dins la normalitat (i la paciència) d'aquesta mena d'esdeveniments de dimensions colossals.

El conjunt del festival, inclosos els concerts a les sales de la programació del Primavera a la ciutat, ha tingut uns 500.000 espectadors. Com sempre passa en els festivals de més d'un dia, la xifra suma els espectadors de cada jornada, que en molts casos repeteixen els altres dies. Segons les dades facilitades pel festival, les jornades al Fòrum han aplegat 460.500 persones (220.500 del 2 al 4 de juny i 240.000 de 9 a l’11 de juny), i el Primavera a la Ciutat 40.200. La jornada amb més públic ha sigut la del divendres 10 de juny, el dia del concert dels Strokes.

L'assistència al Primavera Sound per dies (al Parc del Fòrum)
  • Dijous 2 de juny 66.000
  • Divendres 3 de juny 74.000
  • Dissabte 4 de juny 80.500
  • Dijous 9 de juny 79.000
  • Divendres 10 de juny 81.000
  • Dissabte 11 de juny 80.000

L'assistència a l'edició del 2019, amb menys aforament a la venda, va ser de 176.000 espectadors a les tres jornades de pagament al Fòrum: 53.000 dijous, 60.000 divendres i 63.000 dissabte.

stats