Bàsquet - Lliga Endesa
Misc 14/06/2019

La pissarra de Svetislav Pesic, un gra en l'autoestima del Madrid

El Barça Lassa s'aferra a l'ordre de l'entrenador serbi per aspirar al títol

i
àlex Gozalbo
3 min
Svetislav Pesic i Pablo Laso

BarcelonaLes pissarres de Pablo Laso i Svetislav Pesic no són cap broma. L'entrenador del Reial Madrid és el tercer preparador amb més títols de la Lliga Endesa (4). Tan sols Aíto García Reneses (9) i Lolo Sainz (5) superen el seu palmarès en l'era ACB, ja que si es tenen con compte tots els registres històrics el nom de Pedro Ferrándiz (12) no té rival possible. El tècnic del Barça Lassa, per la seva banda, és el cinquè més llorejat i acumula dos campionats. Després d'uns anys de gran inestabilitat a la secció, el Reial Madrid va apostar per Pablo Laso i els resultats han sigut molt positius. L'entrenador vitorià ha acumulat vuit presències consecutives a la final de la Lliga Endesa en un període (2011-19) en què el Barça Lassa ha passat per la personalitat de cinc entrenadors diferents: Xavi Pascual, Georgios Bartzokas, Sito Alonso, Alfred Julbe i Svetislav Pesic.

L'entrenador serbi té la mida presa a Pablo Laso i s'ha convertit en un gra en la credibilitat del Reial Madrid. Dels cinc precedents d'aquesta temporada el Barça Lassa n'ha guanyat quatre. Dues d'aquestes victòries, la de la final de la Copa del Rei i la de la segona volta de la Lliga Endesa, han arribat al WiZink Center. Més enllà dels triomfs en aquests duels directes, el gran èxit de Pesic ha sigut imposar el seu pla de partit sempre que s'ha enfrontat al Reial Madrid. Els dos equips han jugat al que volia el tècnic de l'equip blaugrana i el conjunt blanc ha dedicat més recursos i energies a contrarestar les idees del rival que a potenciar les seves virtuts.

Tot i la rivalitat que sempre envolta un clàssic i l'ambient enrarit per l'absència d'una roda de premsa prèvia conjunta, els dos tècnics mantenen una bona relació, i en una de les últimes visites del conjunt blanc al Palau Blaugrana Pesic va convidar Laso a un cafè. Els equips del fill de Laso, Aksel, i el net de Pesic, Luka, es van enfrontar fa uns mesos en el 29è Torneig de Bàsquet Infantil Ciutat de l’Hospitalet. El Reial Madrid B va superar el Bayern Munic (77-89) en la semifinal d’un campionat organitzat per l’Agrupació Esportiva Santa Eulàlia (AESE) que va acabar amb victòria del CB Hospitalet i pel qual van passar fa anys Ricky Rubio, Sergio Rodríguez, Joan Carles Navarro, Luka Doncic o els germans Gasol.

Madrid obre la lluita pel títol

El primer partit de la final es jugarà aquest dissabte (21 hores, #Vamos) a Madrid i l'eliminatòria pel títol s'anirà disputant en dies alterns. El campió de tres de les últimes quatre temporades compta amb una proposta més llarga, ja que Pesic prefereix apostar per una rotació de tan sols nou o deu jugadors. L'any passat el tècnic serbi, que es va fer càrrec de l'equip amb la campanya ja començada, no va poder passar de les semifinals, on va ser eliminat pel Kirolbet Baskonia de Pedro Martínez (3-1). Les seves dues anteriors experiències, però, van acabar amb el títol a les vitrines del Barça. L'any 2003 va acabar amb la resistència del València Basket de Paco Olmos per la via ràpida (3-0) i l'any 2004 va superar l'Estudiantes de Pepu Hernández (3-2).

El Barça Lassa aterra a la final com un dels conjunts més anotadors de tota la història dels 'play-off' de la Lliga Endesa. L'equip blaugrana lidera el rànquing d'anotació en la lluita pel títol, amb una mitjana de 93,4 punts per partit. La xifra culer millora la de 91,7 del Reial Madrid de l'any 2015, la més alta dels últims anys. Per trobar un guarisme superior en temps moderns cal viatjar fins a la temporada 2000-01, quan el Barça d'Aíto (i el de Pau Gasol) va tenir una mitjana de 96,3 punts per partit.

stats