Jocs Olimpics
Misc 22/07/2021

El president del comitè organitzador dels Jocs de Tòquio no descarta cancel·lar-los a última hora

La xifra de positius de persones relacionades amb la cita olímpica ja supera les 70 persones

3 min
El president del comitè organitzador dels Jocs de Tòquio, Yoshiro Mori (dreta) i el CEO Toshiro Muto  (esquerra)

BarcelonaQuan falten tres dies perquè comencin els Jocs Olímpics el president del comitè organitzador, Toshiro Muto, no ha descartat una cancel·lació d'última hora a causa dels casos de covid-19 detectats fins ara. Després de dos casos en membres de l'equip de beisbol mexicà, la xifra de positius entre esportistes ja supera les deu persones. "Podran competir els esportistes que donin negatiu de coronavirus sis hores abans de la seva prova", ha dit Muto en una roda de premsa.

Les declaracions de Muto arriben tot just dotze hores després que el president del Comitè Olímpic Internacional (COI), Thomas Bach, admetés que en el camí cap als Jocs de Tòquio "hi va haver dubtes cada dia" a causa de la pandèmia. Però a la sessió inaugural del congrés del COI, Bach va dir que ni ells ni els amfitrions japonesos "es van plantejar mai cancel·lar-los". Muto, en canvi, ha admès que la xifra de positius, massa alta, obliga a no descartar "cap opció".

La jornada ha començat amb la notícia dels positius a la selecció olímpica de beisbol de Mèxic. Es tracta dels llançadors Héctor Velázquez i Sammy Solís, que estan aïllats de la resta dels membres de l'equip. La taekwondista xilena Fernanda Aguirre també ha donat positiu de covid-19 quan ha arribat al Japó i no podrà competir als Jocs. A tres dies de la inauguració, 71 participants han donat positiu a les proves a què se sotmeten des de l'1 de juliol totes les persones implicades en la cita olímpica des que arriben al Japó. La xifra d'atletes és d'uns 10, entre els quals hi ha futbolistes de la selecció sud-africana, que aquest dimecres havia de jugar contra el Japó el primer esdeveniment dels Jocs, perquè alguns esports viuran partits uns dies abans de la cerimònia inaugural. També ha donat positiu un jugador de vòlei platja txec i un membre de l'equip de gimnàstica dels Estats Units.

La pressió contra els Jocs al Japó ha crescut tant que l’empresa automobilística Toyota ha anunciat que no emetrà cap anunci de temàtica olímpica durant la cita a Tòquio, tot i ser un dels principals patrocinadors corporatius del COI.

Localitzen un atleta desaparegut

Els problemes relacionats amb els Jocs no deixen de fer-se grans a mesura que s'acosta la cita de divendres. De fet, Muto ha demanat perdó per haver contractat per a l'actuació en aquesta cerimònia del músic Keygo Oyamada, que finalment ha decidit renunciar-hi per les pressions rebudes perquè havia admès haver fet bullying a companys de classe quan era estudiant, entre ells alguns amb discapacitats.

També avui la policia japonesa ha anunciat que ha localitzat l'atleta ugandès que va desaparèixer divendres passat després d'escapar-se de l'allotjament on es preparava per als Jocs Olímpics de Tòquio, incomplint la normativa d'aïllament imposada pels amfitrions. Es tracta de l'aixecador de pesos Julius Ssekitoleko, que va deixar un missatge on manifestava el desig de quedar-se al Japó i treballar-hi per deixar enrere les dificultats a la seva nació d'origen, segons va explicar la delegació ugandesa.

L'esportista, de vint anys, va ser trobat per la policia a la prefectura de Mie (centre del Japó), on es creu que va viatjar després de desplaçar-se amb un tren d'alta velocitat des d'Osaka (oest), la regió on s'havia instal·lat l'equip ugandès per preparar-se per als Jocs. L'esportista va abandonar l'hotel divendres passat i hi va deixar el passaport, i no es va presentar a la prova obligatòria del coronavirus a la qual s'havia de sotmetre aquell dia.

stats