DEBAT TERRITORIAL
Misc 15/01/2014

El PP desinfla el projecte federal del PSOE

La proposta d'un nou òrgan per abordar-lo topa amb els recels dels populars en arribar al Congrés

i
M. Eugènia Quetglas
3 min

Madrid.La reforma territorial que havia de servir, segons els socialistes, per donar una resposta federal al conflicte català se li està encallant al seu propulsor, Alfredo Pérez Rubalcaba. Quan la iniciativa encara està en una fase embrionària, ahir el PP va exposar de nou tots els seus recels, essencialment perquè els populars estan molt còmodes amb l'actual model autonòmic. No obstant això, cap formació va tancar completament la porta a parlar-ne. De fet, no hi ha cap iniciativa formal sobre la taula, només una carta de Rubalcaba al president del Congrés, Jesús Posada, en què expressa el desig socialista de crear un òrgan parlamentari per debatre els canvis constitucionals que donarien peu al nou mapa, sense més detalls.

L'enviament de la carta a Posada és el primer pas fet en seu parlamentària pel PSOE en aquesta direcció, després que Rubalcaba i el primer secretari del PSC, Pere Navarro, pactessin el 7 de gener a Barcelona un full de ruta per plantejar una alternativa al bloc sobiranista. Els socialistes no han registrat encara una proposta concreta al Congrés perquè busquen més complicitats. Volen que primer hi hagi un consens entre totes les formacions per poder presentar una proposta signada per tots per obrir el debat de la reforma constitucional.

Ahir no va quedar enterrat del tot el plantejament socialista perquè el PP no es nega a analitzar la possibilitat de crear un òrgan parlamentari. Però si s'arriba a crear -sembla difícil, però no impossible- serà infèrtil, perquè com va explicar ahir el seu portaveu parlamentari, Alfonso Alonso, "el PP està molt còmode" amb l'actual model.

'Espanya, una gran nació'

El PP té el seu propi guió sobre tot el que afecta el debat territorial. De fet, a la convenció que el partit celebrarà del 31 de gener al 2 de febrer a Valladolid es debatrà la ponència Espanya, una gran nació -coordinada per Esteban González Pons-, on a més de defensar la unitat de l'Estat es tractaran els conflictes amb Catalunya i Euskadi.

A l'espera de tractar formalment amb el PSOE la idoneïtat de crear un òrgan per abordar la reforma constitucional, Alonso considera que no té gaire sentit obrir aquests debats que "divideixen els espanyols". Tot i això, el PP s'ensuma que aquesta estratègia respon només als problemes interns dels socialistes. Una opinió que comparteix UPyD. Rosa Díez veu amb bons ulls que es proposi un estat federal però no que el PSOE ho faci per arreglar la seva relació amb el PSC.

Rubalcaba tampoc va convèncer ERC perquè "ara el debat a Catalunya és el dret a decidir". El diputat republicà Joan Tardà creu que tot és "una cortina de fum per no parlar del que cal". En canvi, des de CiU no es tanca la porta al debat proposat pel PSOE perquè consideren que sempre és bo donar suport a iniciatives que fomenten el diàleg. Això sí, el portaveu adjunt, Pere Macias, deixa clar que aquest instrument parlamentari no resoldria mai l'actual conflicte entre Catalunya i Espanya.

El portaveu d'IU, José Luis Centella, va aplaudir la iniciativa perquè suposa obrir un procés constituent per reformar una Constitució no només "esgotada" sinó "assassinada" entre el PP i el PSOE. Per part dels partits bascs, una de freda i una de calenta. Al PNB, sempre que els socialistes "s'aclareixin entre ells", estan disposats a parlar. Amaiur, en canvi, creu que només és el moment de defensar el dret a decidir de les nacions històriques.

Si finalment el PSOE no sedueix els grups per consensuar l'òrgan pertinent per impulsar la reforma registrarà una proposta pròpia que s'acabarà votant al ple.

stats