Misc 18/02/2015

Poroshenko confirma la retirada de les tropes ucraïneses de Debàltseve

Els separatistes asseguren haver abatut tres mil soldats governamentals

Efe
2 min
Els separatistes pro-russos de Donetsk han iniciat una ofensiva amb tancs contra l'exèrcit d'Ucraïna. ALEXANDER ERMOCHENKO / REUTERS.

KíevEl president d'Ucraïna, Petro Poroshenko, ha confirmat aquest dimecres que el 80% del contingent ucraïnès desplegat a Debàltseve, encerclat des dimarts per les milícies separatistes pro-russes, ja s'ha retirat d'aquesta estratègica ciutat. "Aquest matí, les Forces Armades d'Ucraïna i la Guàrdia Nacional han conclòs l'operació per a la retirada ordenada de Debàltseve. Ja han sortit el 80% de les unitats", ha dit el líder ucraïnès a l'aeroport de Kíev, abans de volar cap a la zona del conflicte.

El president ucraïnès ha afegit que els efectius restants sortiran de la localitat d'un moment a un altre. La corresponsal de la televisió ucraïnesa 'Hromadske TV', Anastasía Stanko, ha informat que els soldats que encara romanen a la zona han cobert amb foc la retirada del gruix de les tropes.

Segons el president ucraïnès, "les unitats han sortir de manera ordenada, amb tot el seu armament, amb carros de combat, blindats, peces d'artilleria i vehicles de transport". En canvi, els representants del comandament rebel desmenteixen que les forces de Kíev hagin trencat el setge i asseguren que un miler de soldats han deposat les armes i han abandonat Debàltseve a través d'un corredor obert per les milícies. "Hi ha combats amb aquells que continuen oposant resistència", ha dit Vladislav Brig, portaveu del comandament rebel.

Els combats per l'estratègica Debàltseve, cruïlla de camins entre els principals bastions prorrussos de Donetsk i Lugansk, no van cessar en cap moment des de l'alto el foc que va entrar en vigor el passat diumenge.

Tres mil soldats ucraïnesos moren a Debàltseve, segons els separatistes

Amb tot, uns tres mil soldats ucraïnesos han mort a Debàltseve en combats amb les milícies pro-russes, segopns ha informat Eduard Basurin, subcap del comandament militar separatista a Donetsk. "Estimàvem que en el cèrcol es trobaven uns 10.000 soldats ucraïnesos, dels quals 3.000 han estat eliminats", ha dit Basurin a la premsa local poc després que Kíev ordenés a les seves tropes que abandonessin la zona. Segons fonts ucraïneses, una columna de tropes governamentals ha estat atacada per tancs pro-rrussos quan procedia a abandonar la ciutat.

stats