Misc 04/03/2015

Polèmica a l'Índia per un documental en què un violador condemnat a mort culpa la víctima

La policia de Delhi tracta d'impedir l'emissió del reportatge, que narra l'agressió sexual i mort d'una noia que va sacsejar el país el 2012

Efe
2 min

Nova DelhiLa policia de Delhi acudirà als tribunals per tractar d'impedir l'emissió d'un documental sobre la violació i mort d'una jove índia el 2012, i que inclou una entrevista en què un dels acusats culpa la víctima del que va passar, segons ha informat avui a Efe una font oficial. Les forces de l'ordre s'acolliran a tres articles del Codi Penal indi per intentar frenar la seva emissió, prevista per a diumenge, tal com ha explicat el cap de comunicació de la policia de Delhi, Rajan Bhagat.

La nit del 16 de desembre de 2012 una estudiant de fisioteràpia que anava acompanyada per un jove va ser violada i torturada per sis homes en un autobús en marxa a Nova Delhi, i 13 dies més tard va morir en un hospital de Singapur. La cineasta britànica Leslee Udwin retrata dos anys més tard la història de la jove en un documental que serà emès coincidint amb el Dia Internacional de la Dona a través de la BBC i el canal indi NDTV.

Per tal de frenar l'estrena, la policia acudirà als tribunals al·legant insults a la modèstia femenina, declaracions amb dany públic i provocacions per al trencament de la pau, segons ha indicat el portaveu policial. Una altra font de l'oficina de comunicació policial que ha preferit mantenir l'anonimat ha assegurat a Efe que també s'ha registrat una denúncia en relació al documental del cas que va commocionar el país i va provocar protestes sense precedents sobre la indefensió de la dona.

"Quan l'estaven violant, no s'hauria d'haver defensat. Hauria d'haver-se mantingut en silenci i permetre la violació. Llavors l'haurien deixat marxar després de la violació i només haurien colpejat el noi", afirma Mukesh Singh, condemnat a pena de mort pel cas, a l'entrevista filmada a la presó. Al documental, el violador assegura que una dona "decent" no va pel carrer "a les 9 de la nit" i sentencia que una noia és "molt més responsable" d'una violació que un home, d'acord amb els fragments de l'entrevista de què aquests dies es fan ressò els mitjans locals.

Singh va ser condemnat a la pena capital per aquest cas el setembre de 2013, al costat d'altres tres dels acusats. Un altre d'ells, menor d'edat, va ser condemnat a tres anys en un centre específic i un sisè va aparèixer mort a la seva cel·la.

Abans de morir, la víctima va escriure una última petició en un paper: "Han de ser castigats". Per això, la societat índia la va rebatejar com "Nirbhaya" (en hindi, "la que no té por").

stats