Música
Misc 28/12/2021

Polèmica a Colòmbia perquè premien J Balvin com a artista "afrollatí de l'any"

Alguns artistes del país l'han criticat per "desubicat i apropiador"

2 min
J Balvin durant una visita a Turquia

Una polèmica s'ha desfermat aquest dilluns a Colòmbia perquè J Balvin ha estat elegit com a "artista afrollatí de l'any" als Premis d'Entreteniment Africà dels EUA (AEAUSA, per les sigles en anglès) i ha agraït el reconeixement, cosa que ha estat criticada per artistes que consideren que és un "desubicat i apropiador". "African Entertainment Music Awards. Gràcies", ha escrit Balvin al seu compte d'Instagram a l'assabentar-se del premi.

La cantant colombiana Goyo, vocalista i líder de ChocQuibTown, grup reconegut per ser precursor de la cultura negra i els ritmes del Pacífic, ha escrit sobre el reconeixement a Balvin al seu compte Twitter: "Crec més en els Grammy que en aquesta merda". En aquesta mateixa línia s'ha manifestat la cantant Mabiland, que ha qualificat el cantant de Medellín d'"home blanc llatí desubicat i apropiador". “Fins on estàs disposat a arribar per obtenir reconeixement? Prou d'aquesta merda ja", etziba l'artista a Balvin a través de Twitter.

Aquesta polèmica ha tingut lloc després que l'artista colombià hagués de demanar disculpes a l'octubre arran de les crítiques per masclisme i racisme suscitades pel videoclip de Perra, en què apareixen dues ballarines negres com si fossin mascotes i que ja ha estat retirat dels canals oficials. "Primer vull oferir les meves disculpes a totes les persones que s'han sentit ofeses, especialment a les dones i la comunitat negra", va dir llavors el cantant en un vídeo al seu compte d'Instagram. El vídeo de Perra, en què col·labora amb la dominicana Tokischa, va provocar fins i tot retrets de la seva mare, Alba Mery, que va assegurar que aquesta cançó no era del "Josesito" que ella coneixia. Igualment, el niño de Medellín es va veure immers en una altra polèmica aquest any després de demanar no acudir als Grammy, ja que, segons va dir, "no ens valoren (als músics urbans) però ens necessiten".

El porto-riqueny René Pérez, conegut com a Residente, va criticar les paraules de Balvin dient que eren un menyspreu cap als nous talents que estaven nominats per primera vegada i va comparar la seva música amb "un carretó de hot dogs", mentre hi ha altres músics de "restaurants d'estrella Michelin". "La teva música és com si fos un carretó de hot dogs, que a molta gent li pot agradar o a gairebé tothom. Però quan aquesta gent vol menjar bé, se'n van a un restaurant i aquest restaurant és el que guanya les estrelles Michelin", va assegurar Residente.

stats