CICLISME
Misc 05/09/2020

Pogacar sacseja un Tour que s’anima de mica en mica

Yates salva el liderat en el primer dia als Pirineus

i
Toni Padilla
2 min
Pogacar sacseja un Tour Que s’anima de mica en mica

BarcelonaEls aficionats francesos celebraven satisfets el triomf d’un dels seus, Nans Peters (AG2R La Mondiale), en la primera etapa del Tour per les carreteres dels Pirineus. Però, a nivell global, les mirades es van centrar en dos eslovens. Un d’ells, Primoz Roglic, ho ha controlat tot des de la segona posició de la classificació, a tres segons del líder, el britànic Adam Yates (Mitchelton-Scott). I l’altre, el jove de 21 anys Tadej Pogacar (UAE), va sacsejar el gran grup amb un atac preciós en els últims quilòmetres de l’etapa i va recuperar 40 segons a la general, en què ara és novè a 48 segons de Yates. Si el Tour va començar tímid, amb un ritme alt però sense èpica, els últims dies ciclistes com De Gendt, Van Aert o Pogacar animen la cursa.

Peters ja havia guanyat una etapa de muntanya el 2019 al Giro d’Itàlia, i va ser el més llest d’un grup d’escapats que van fer gairebé tota l’etapa entre Cazères i Loudenvielle, amb tres ports de muntanya, per davant dels favorits, que no es van molestar en perseguir-los perquè cap d’ells tenia opcions a la classificació general. Peters, que debuta al Tour, va jugar-se la pell al descens del Port de Balès, va mantenir les distàncies en l’últim ascens del dia, al Col de Peyresourde, i va superar el letó Toms Skujins (Trek), l’espanyol Carlos Verona (Movistar) i el rus Ilnur Zakarin (CCC).

En l’últim port del dia, els favorits finalment es va atacar entre ells. Un dels primers a intentar-ho va ser el francès Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step), que, intentant recuperar el liderat, va acabar perdent temps. L’atac que sí que va fer mal als rivals va ser el de Tadej Pogacar, que divendres havia perdut 1 minut i 21 segons per culpa dels ventalls de vent. El seu atac va servir per posar a prova ciclistes més experimentats. Gairebé tots, excepte un Thibaut Pinot que ja perdia més de dos minuts llavors, van evitar perdre temps, però va quedar clar que Primoz Roglic sembla el més fort de tots. En canvi, el vigent campió, el colombià Egan Bernal, segueix sense fer un pas endavant en una prova en què s’ha recuperat la millor versió de Nairo Quintana, un home que ha pujat tres cops al podi del Tour -l’últim cop el 2006- però portava anys amagat. De fet, a la general quatre colombians es mantenen entre els 10 primers.

La novena etapa hauria de ser espectacular. Entre Pau i Laruns, amb cinc ports de muntanya, dos de primera categoria.

stats