Pèrdues de "milers d'euros" per la calamarsada de Sant Jordi

La Cambra del Llibre es reunirà demà amb la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona per avaluar els danys de la tempesta

4 min
Carpes de Sant Jordi durant la calamarsada d'aquest dissabte a Barcelona

Barcelona"Vam tenir mala sort", diu amb resignació l'editora de Raig Verd, Laura Huerga. Ahir va ser un dia trist per a l'editorial, que va veure com el Sant Jordi radiant i ple d'esperança de primera hora del matí es convertia al migdia en un malson fet de llibres molls, carpes trencades i taules capgirades enmig del passeig de Gràcia. Raig Verd tenia quatre carpes instal·lades al tram de la via amb el carrer Diputació. "Les havíem comprat noves expressament per a la diada. Van volar totes", explica Huerga, que un dia després ha pogut fer balanç de la situació i entendre què va passar. "Estàvem mal encarades, perquè no teníem res a davant que ens protegís. Va ser un minut de vent huracanat que va tombar les taules amb els llibres, va alçar les carpes pels aires i tot va quedar moll", diu l'editora.

En total, uns 800 llibres –quantificats en uns 15.000 euros– van quedar malmesos. "No els podré vendre, són una pèrdua a llarg termini. Però també ens hem quedat sense les carpes i sense els ingressos que hauríem tingut aquest any per Sant Jordi. Les tres primeres hores del matí estaven anant molt bé, havíem facturat més de 3.000 euros", lamenta Huerga. Les parades de Raig Verd no són les úniques que van patir dissabte els efectes de la tempesta. Als trams de la superilla de Sant Jordi més desprotegits del vent, les estructures de les carpes no les van poder aguantar i algunes es van trencar i es van tombar.

"Les carpes van sortir volant"

"Les dues carpes que teníem van sortir volant i van caure a 20 metres", explica l'editor de Llibres del Delicte, Marc Moreno, que tenia les parades situades entre el carrer Rosselló i la rambla de Catalunya. "Vam posar plàstics com vam poder, però de seguida es van trencar i van quedar tots els llibres xops. Vam perdre uns 80 llibres, però el pitjor és que ens vam quedar sense les vendes de Sant Jordi, que per a nosaltres són molt importants", lamenta Moreno.

Tant ells com Raig Verd i Adesiara van decidir plegar veles després de les dues primeres calamarsades, incapaços de fer front a les condicions meteorològiques. "Feia por, perquè les carpes podien caure a sobre de la gent, era molt perillós", diu l'editor d'Adesiara, Jordi Raventós, que calcula que ha perdut uns 800 llibres. "Són el 80% dels llibres que portàvem, valorats en uns 12.000 euros. No els podem vendre", subratlla Raventós. Tots han passat les últimes hores intentant salvar el màxim d'exemplars possible. "Els hem col·locat en un escampall de mantes amb assecadors. Encara estem comptabilitzant els danys", afegeix l'editor d'Adesiara.

Pluja i calamarsada al centre de Barcelona cap al migdia del dia de Sant Jordi 2022.
Algunes parades del tram entre passeig de Gràcia i Gran Via van ser precintades per la Guàrdia Urbana.

La tempesta també va afectar el tram de passeig de Gràcia amb Gran Via. En concret, les parades de La Central, la Llibreria Medios, Ferrándiz i una parada de l'Ajuntament. El vent va alçar les teles i les estructures i va crear un efecte dominó que va tombar cinc parades i va colpejar diverses persones, dues de les quals van quedar ferides de caràcter lleu. "Just en el moment que va començar la calamarsada, les capses de llibres van quedar completament blanques. No vam tenir temps de cobrir-ho", subratlla el llibreter de La Central Antonio Ramírez. La Central calcula que té uns 2.000 llibres malmesos, entre un 30% i un 40% dels exemplars que tenia a les parades de Sant Jordi. "El problema és que després vam haver de recollir i no vam poder vendre. En una bona tarda de Sant Jordi, hauríem fet uns 50.000 euros de facturació", diu Ramírez.

A Badalona hi havia prevista una fira de tres dies que també va quedar afectada per la pluja. "El primer dia no vam poder muntar perquè va ploure. L'Ajuntament ens donava les carpes, però tenien goteres, i les vam haver d'apedaçar. Per Sant Jordi vam ser-hi, però la ventada se'ns va endur tota la parada. L'Ajuntament ens va oferir unes altres carpes, però vam decidir plegar", explica la llibretera de Mitja Mosca Laia Arce.

Avaluar els danys i buscar solucions

La Cambra del Llibre es reunirà aquest dilluns amb la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona per avaluar els danys de la tempesta i buscar solucions. "Una part molt important dels ingressos del sector es fa per Sant Jordi. Hem d'estudiar els danys que hi ha hagut a tot Catalunya i veure quina ajuda els podem oferir des del departament perquè l'afectació no sigui tan gran", afirma la consellera de Cultura, Natàlia Garriga.

En paral·lel, l'Ajuntament de Barcelona analitzarà l'afectació a la ciutat i també buscarà maneres de compensar les pèrdues. "No pot ser que a causa d'unes pedregades petites editorials hagin quedat molt tocades. És important que puguin continuar amb normalitat la seva activitat i que se’n puguin sortir igual que els altres", afirma el tinent d'alcaldia de Cultura i Educació de Barcelona, Jordi Martí, que atribueix la calamarsada al canvi climàtic: "Hem tingut molts Sant Jordis amb pluja, però el canvi climàtic ens ensenya la virulència que pot agafar la caiguda d’aigua, pedra i vent. Les grans activitats culturals a l’espai públic hauran de tenir en compte aquestes qüestions". Martí també ha destacat que una alternativa a l'interior a Barcelona no era factible. "Un pla B a cobert és impossible a Barcelona –diu el tinent d'alcaldia–. En ciutats de dimensions més petites sí que es pot aplicar, però al passeig de Gràcia hi havia riuades de desenes de milers de persones. Tota aquesta gent no hi cap en un espai cobert".

stats