OBSERVATORI
Misc 11/11/2019

Sánchez veu més senzill fer govern ara

i
Ernesto Ekaizer
2 min

Pedro Sánchez va informar ahir en la reunió de la comissió executiva del PSOE que l’escenari actual el veu més senzill per formar govern que no pas el que va emergir del 28-A. L’executiva descarta rotundament la convocatòria d’unes terceres eleccions per la impossibilitat de formar aquest govern.

Tant Sánchez com la portaveu parlamentària, Adriana Lastra, es van mostrar confiats que obtindran el suport d’Unides Podem, PNB, Més País, els partits regionalistes PRC (Cantàbria) i Terol Existeix i una conducta facilitadora de Cs per governar, prescindint de l’abstenció d’Esquerra.

Els arguments esgrimits, segons fonts socialistes, van ser, entre d’altres, que hi ha un rebuig evident dels votants a una tercera elecció, que els partits polítics han après la lliçó i que Ciutadans ha patit una caiguda espectacular.

No obstant això, segons aquestes fonts no hi va haver cap explicació sobre dos punts: com s’aconseguirà la investidura i, en cas d’obtenir-la, com es governarà. Altres fonts del partit estimen, però, que l’escenari és diabòlic perquè resulta molt difícil predir quines estratègies seguiran tant Ciutadans com el Partit Popular.

En el primer cas, perquè la possible elecció d’Inés Arrimadas com a successora d’Albert Rivera suposaria mantenir la línia dura contra el PSOE; en el segon, perquè el PP ara no pot córrer el risc de deixar Vox com a líder de l’oposició de dreta a un govern del PSOE.

D’altra banda, tampoc l’aproximació a Unides Podem serà un camí de roses, tenint en compte els enfrontaments i desqualificacions entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias.

Però fins i tot en el cas que tingués lloc la carambola, ¿com s’asseguraria l’estabilitat? Al PSOE hi ha divisió de criteris sobre la convocatòria del 10-N. Alguns dirigents consideren que era possible un acord amb UP per evitar-les; d’altres creuen que les eleccions eren inevitables i que l’error va ser vendre-les no com un mal menor sinó com una estratègia magistral. Aquests dirigents en fan responsable el director de gabinet de la Moncloa, l’estrateg Iván Redondo.

Un sector dels dirigents ha advertit un to baix -“Se’ls veu tocats”- en Pedro Sánchez i el secretari d’organització, el ministre José Luis Ábalos, una sensació que ja es va notar en la conducta del president davant els simpatitzants la nit electoral, amb càntics de “Amb Casado no; amb Iglesias sí”, als quals va demanar dues vegades que li deixessin acabar el discurs.

En el fons, al costat de la dificultat de formar govern s’adverteix la inexistència d’un pla polític per abordar la situació de Catalunya. Això fa guanyar terreny al plantejament de mà dura de Vox, almenys de manera conjuntural, i condiciona l’estratègia del PP. Un partit que, segons diferents informacions, podria llançar una proposta en les pròximes hores per exhibir lideratge.

I sobre el PSOE encara plana la sentència imminent del cas dels ERO a Andalusia. El PP ja té preparada una exigència de dimissió de Pedro Sánchez en cas de sentència condemnatòria, en un remake -sense moció de censura- de l’operació que va acabar amb Mariano Rajoy l’1 de juny del 2018.

stats