Misc 10/07/2015

El Papa demana perdó pels "crims" durant la colonització d'Amèrica

Francesc aprofita un viatge a Bolívia per condemnar els "pecats" comesos contra els indígenes en nom de Déu

Efe
1 min
Una dona es tapa amb un cartell de benvinguda a Francesc, en un acte multitudinari a Bolívia. MARTÍN ALIPAZ / EFE

Santa CruzEl Papa ha demanat en el seu viatge pastoral per l'Amèrica Llatina "humilment perdó" pels "crims contra els pobles originaris durant l'anomenada conquesta d'Amèrica". En aquest sentit, Francesc ha reconegut que "s'han comès molts i greus pecats contra els pobles originaris d'Amèrica en nom de Déu".

Davant els moviments populars a Santa Cruz de la Sierra, Francesc ha recordat que els crims ja els van reconèixer tant els seus antecessors com la Conferència Episcopal de l'Amèrica Llatina i va citar les paraules de Joan Pau II, que va demanar "que l'Església es postri davant Déu i implori perdó pels pecats passats i presents dels seus fills".

La declaració ha arrencat un fort aplaudiment dels prop de 3.000 membres dels moviments populars que han assistit a la missa del Papa. No és la primera vegada, com va dir Francesc, que un pontífex demana perdó pel període colonial, però les declaracions del Papa argentí van ser d'extraordinària contundència i tenen encara més valor per haver-se produït a l'Amèrica Llatina.

Joan Pau II ja va demanar perdó a les poblacions americanes per les injustícies comeses contra els seus avantpassats, de la mateixa manera que Benet XVI, després que el 2007 fos durament criticat per no esmentar el període de la colonització durant un viatge al Brasil, va assenyalar que "no es poden ignorar les ombres que van acompanyar l'evangelització del continent llatinoamericà" i el "sofriment i les injustícies infligits pels colonitzadors a les poblacions indígenes".

stats