Jocs Olímpics
Misc 22/07/2021

Ona Carbonell denuncia que les mesures de seguretat als Jocs la separaran del seu fill d'un any durant vint dies

La nedadora defensa el seu dret a la lactància durant la cita olímpica de Tòquio

2 min
Ona Carbonell

BarcelonaLa nedadora catalana Ona Carbonell s'ha queixat públicament de les dificultats per poder conciliar la maternitat amb la carrera olímpica, perquè les mesures de seguretat imposades pel govern japonès contra la pandèmia la separen molts dies del seu fill d'un any. Carbonell ha admès que ha valorat seriosament no participar en els que seran els seus segons Jocs Olímpics, però finalment ha pres la "dolorosa decisió" de passar vint dies allunyada de la criatura.

El Comitè Olímpic Internacional (COI) va acceptar les condicions de seguretat proposades pel govern japonès per intentar evitar la propagació del coronavirus al Japó, on menys del 17% de la població està vacunada i s'ha decretat l'estat d'alarma, i això deixarà les graderies dels esdeveniments buides. Una de les mesures de seguretat ha sigut prohibir als familiars dels atletes compartir-hi espais, per intentar limitar al màxim la possibilitat de positius entre els esportistes. Segons ha explicat Carbonell en un vídeo que ha compartit a les xarxes, aquestes mesures signifiquen que no podrà estar amb el seu fill lactant durant vint dies.

Carbonell, medalla de plata en parelles als Jocs del 2012 i bronze per equips, ha explicat: "Veient que estava en forma i que podria anar als Jocs, la primera cosa que vaig fer va ser preguntar si podria endur-me en Kai [el seu fill, nascut ara fa onze mesos] als Jocs. Inicialment ens van dir que no seria possible, però després d'alguns missatges d'esportistes explicant que havíem d'escollir entre la lactància o els Jocs, vaig parlar amb el Comitè Olímpic Espanyol –que m'ha ajudat molt– i el Comitè Olímpic Internacional per fer una petició per veure si podia endur-m'hi el meu fill. Fa dues setmanes van dir-me que sí, però que les condicions les posava el govern del Japó. Al final m'ha tocat prendre una decisió molt dura amb el meu equip, perquè les condicions no són compatibles amb la vida familiar. En Pablo i en Kai haurien d'estar-se en un hotel que ni sabem on seria, no podrien sortir de l'habitació i jo per anar a donar la lactància els cops que fos necessari hauria de sortir de la meva bombolla i posaria en risc l'equip..." Carbonell, doncs, estarà separada del seu fill però ha demanat millores per evitar situacions així de cara a les pròximes competicions.

Els organitzadors dels Jocs han explicat que totes les mesures de seguretat s'han aplicat per intentar evitar contagis i convertir la bombolla de la Vila Olímpica en un espai segur, i per això han demanat comprensió als esportistes per unes mesures "excepcionals". Malgrat tot, ja s'hi han detectat els primers positius.

Carbonell ha explicat els últims mesos que "la maternitat continua sent un tema tabú en l'esport": "Hi ha companyes que volen ser mares i no ho són per la por psicològica. Afronto parcialment aquest retorn a la competició per visibilitzar que les dones podem amb tot, però necessitem ajuda. També ho veig com una manera bonica de mostrar la maternitat en l'esport i animar-les per dir-los que la millor medalla és la família. A vegades no confiem en nosaltres mateixes perquè ningú confia en nosaltres en la societat". Carbonell va tornar a les piscines quaranta dies després d'haver estat mare, a finals de setembre del 2020.

stats