DRET A DECIDIR
Misc 19/11/2014

Ofensiva de CDC per fer virar els votants ‘sí-no’

Mas reclama als quadres del partit que es mobilitzin per poder guanyar el “referèndum definitiu”

Oriol March
3 min

Barcelona“No es tracta de fer el referèndum definitiu. Es tracta de guanyar-lo”. Aquesta és una de les consignes que circula amb més força dins de Convergència després de l’èxit de participació del 9-N, que ha permès al partit nacionalista agafar oxigen després de mesos complicats per la gestió del procés sobiranista, el desgast de les retallades i l’explosió del cas Pujol, a finals de juliol. Un cop passada la jornada de participació, el partit ja es prepara per fer virar els votants del sí-no cap a una posició inequívocament favorable a l’estat independent. Un missatge que el president de la Generalitat, Artur Mas, ha transmès als quadres del partit, segons han explicat a l’ARA fonts nacionalistes.

Una d’aquestes ocasions va ser el consell nacional del partit, celebrat dissabte a Bellaterra, en què el coordinador general de CDC, Josep Rull, va voler ser molt curós a l’hora d’evitar parlar d’eleccions i de posar-hi data. “A porta tancada es va donar molta importància a eixamplar la base a favor del sí”, assenyalen fonts presents a la trobada. Tot i que el doble sí va ser el clar vencedor en el recompte del 9-N, els estrategs de Convergència consideren que encara cal augmentar la bossa de votants favorables a la independència per imposar-se en un “referèndum definitiu”, sigui quin sigui el format que finalment adopti.

Feina al carrer

CDC ha fet múltiples campanyes en els últims dos anys per convèncer la ciutadania de la necessitat de celebrar la consulta. En les setmanes prèvies al 9-N tots els quadres de la formació van recórrer el territori per defensar el doble sí. “Ara es tracta d’identificar com a target els votants del sí-no -els que tenen clar que cal un nou estatus però recelen de la independència- per convèncer-los”, assenyala un membre de la cúpula consultat. El principal referent del sí-no al 9-N, juntament amb Joan Herrera (ICV), va ser el líder d’Unió, Josep A. Duran i Lleida, que considera que es pot arribar a la confederació amb Espanya sense la independència de Catalunya.

Mas va referir-se, en privat, al fet que “la majoria” de les bases democristianes van anar a votar a favor del doble sí a la jornada de participació i va fer esment que Unió “haurà de prendre aviat” una decisió sobre el procés. Les hipotètiques eleccions plebiscitàries que estan damunt la taula del president per fer la consulta definitiva obligaran els partits nacionalistes a posicionar-se clarament sobre la independència, i és una qüestió que no genera unanimitat dins d’Unió. Al consell nacional del 5 d’octubre els democristians van acordar donar llibertat de vot a la segona pregunta del 9-N, però van acceptar la independència com a solució de futur per a Catalunya.

CDC encara no té cap campanya dissenyada, però els seus estrategs sostenen que hi ha prou base en els informes del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) i en anteriors iniciatives del partit -com per exemple la campanya Què guanyo jo amb l’estat propi - per començar a treballar. El partit es manté expectant davant el full de ruta que presentarà Mas el dia 25.

Duran assegura que no fundarà cap partit nou

Unió celebra aquest cap de setmana unes jornades ideològiques que són el primer acte per “retrobar” la centralitat, en paraules del seu líder, Josep Antoni Duran i Lleida. En un apunt al seu blog, Duran assenyala que la “reflexió” que estan fent els democristians no inclou fundar un partit nou. “No em canvio de partit!”, exclama el cap de files de CiU a Madrid, que recepta “treballar de manera diferent” per aprofundir en la ideologia del partit. Duran denuncia, a banda, que hi ha “gent a qui interessa” que aquestes jornades no vagin bé.

stats