Misc 15/12/2021

Els ocells són drons que ens vigilen?

El moviment Birds Aren't Real és una parodia que vol denunciar i criticar la desinformació i les teories de la conspiració

Taylor Lorenz / The New York Times
4 min
Peter McIndoe, el jove de 23 anys que va crear Birds Aren't Real.

BarcelonaFa pocs dies van aparèixer a Pittsburg, a Memphis i a Los Angeles uns cartells publicitaris on es podia llegir "Birds Aren't Real" [Els ocells no són reals]. A Instagram i a TikTok els comptes Birds Aren't Real acumulen centenars de milers de seguidors i els vídeos de YouTube sobre el tema s'han fet virals.

El mes passat, els seguidors del moviment Birds Aren't Real fins i tot van fer una protesta davant la seu de Twitter a San Francisco per exigir que l'empresa canviés el seu logotip, en què apareix un ocell. Tots aquests esdeveniments estan relacionats amb una teoria de la conspiració impulsada per la generació Z que assegura que els ocells no existeixen i que en realitat són rèpliques de drons instal·lats pel govern dels Estats Units per espiar els nord-americans. Centenars de milers de joves s'han unit al moviment, porten samarretes amb la frase Birds Aren't Real i van a manifestacions. Tot fa una mica de ferum de QAnon –la teoria de la conspiració segons la qual el món està controlat per una elit de demòcrates traficants de nens–, però en realitat és diferent: el creador de Birds Aren't Real i els seguidors del moviment són còmplices d'una broma. Saben que els ocells existeixen i que, de fet, són reals, i que la seva teoria és inventada.

Una crítica al món de la postveritat

El que realment és Birds Aren't Real, diuen, és un moviment social paròdic amb un objectiu. En el món de la postveritat, dominat per les teories de la conspiració online, els joves s'han unit al voltant d'aquest moviment per criticar, combatre i fer mofa de la desinformació. "És una manera de combatre els problemes del món, que no es poden combatre d'una altra manera –diu Claire Chronis, de 22 anys, organitzadora de Birds Aren't Real a Pittsburg–. La meva manera preferida de lluitar contra la bogeria és la bogeria".

Al centre del moviment hi ha Peter McIndoe, de 23 anys, un jove que va abandonar la Universitat de Memphis i va crear Birds Aren't Real per caprici el 2017. Durant anys, es va mantenir en el personatge i es presentava com el principal creient de la teoria. Però ara McIndoe ha explicat que està disposat a revelar la paròdia perquè la gent no pensi que els ocells són drons. "Al lidiar amb el món de la desinformació durant els últims anys hem sigut conscients de la línia que travessem –diu–. La idea pretén ser molt absurda, però ens assegurem que res del que diem sigui massa realista".

La majoria de membres de Birds Aren't Real han crescut en un món envaït per la desinformació. Alguns tenen familiars que han sigut víctimes de teories de la conspiració. Per això, per als membres de la generació Z el moviment s'ha convertit en una manera d'enfrontar-se col·lectivament a aquestes experiències. Segons McIndoe, al disfressar-se de teòrics de la conspiració han trobat una comunitat i una afinitat. "Birds Aren't Real no és una sàtira superficial de les conspiracions. És una sàtira des del fet més profund", diu.

Cameron Kasky, de 21 anys, és una activista de Parkland, Florida, que va ajudar a organitzar la manifestació estudiantil March for Our Lives contra la violència armada el 2018 i que participa a Birds Aren't Real. Diu que la paròdia "fa parar un segon per riure; en un moment especialment fosc per arribar a la majoria d'edat, no està malament tenir alguna cosa per riure plegats", diu.

Una vida lligada a les conspiracions

També McIndoe ha estat envoltat de conspiracions. Va créixer amb set germans en una comunitat profundament conservadora i religiosa als afores de Cincinnati i després en una zona rural d'Arkansas. Va ser educat a casa i li van ensenyar que "l'evolució era un pla massiu de rentat de cervells per part dels demòcrates i que Obama era l'Anticrist", explica. A la secundària les xarxes socials li van oferir una porta d'entrada a la cultura convencional. "A internet és on vaig acabar trobant part de la meva educació real, a través de documentals i de YouTube –diu McIndone–. Tota la meva comprensió del món es va formar gràcies a internet". Quan va marxar de casa per anar a la universitat es va adonar que no era l'únic jove obligat a viure a cavall entre múltiples realitats. Llavors, el 2017 va viatjar a Memphis. Donald Trump acabava de jurar com a president i hi havia una manifestació de dones al centre de la ciutat. I hi havia contramanifestants a favor de Trump. Quan McIndoe els va veure, va agafar una de les seves pancartes, la va girar i hi va escriure: "Els ocells no són reals". "Va ser una broma espontània, però era un reflex de com era d'absurd tot plegat", diu. Llavors va començar a caminar, i mentrestant va improvisar la base de la conspiració de Birds Aren't Real. Va dir que formava part d'un moviment que creia que els ocells no eren reals i que havien sigut substituïts per drons de vigilància. Sense saber-ho va ser filmat, i el vídeo es va publicar a Facebook. Es va fer viral, especialment entre els joves del sud dels Estats Units.

A Memphis no van trigar a aparèixer pintades amb el lema "Birds Aren't Real". McIndoe va decidir abraçar el moviment. "Vaig començar a encarnar el personatge i a construir el món al qual pertanyia". Ell i el seu amic Connor Gaydos van escriure la història falsa del moviment. "Es va convertir en un experiment de desinformació", diu.

El 2018 McIndoe va deixar la universitat i va contractar un actor per interpretar un exagent de la CIA que confessava haver treballat en la vigilància amb drons ocells. El vídeo té més de 20 milions de visites a TikTok. També va contractar altres actors perquè representessin adults conspiranoics, i ho va difondre per Instagram.

"S'han de valorar els possibles efectes adversos d'aquestes coses, però en aquest cas són molt petits", diu Joshua Citarella, un investigador independent que estudia la cultura d'internet i la radicalització dels joves. "Permetre que la gent participi en la construcció d'un món col·laboratiu és terapèutic perquè els permet desarmar el conspiracionisme".

Aquest esforç ha sigut catàrtic per a joves com Heitho Shipp, de 22 anys, que viu a Pittsburg. "La majoria de les teories de la conspiració estan alimentades per l'odi o la desconfiança cap a un líder poderós, però aquesta consisteix en donar sortida al nostre malestar".

McIndoe té ara grans plans per al 2022. Espera col·laborar amb creadors de contingut importants i amb mitjans independents amb l'objectiu d'ajudar la gent a entendre la situació actual dels Estats Units i d'internet.  

stats