Misc 05/06/2014

Obama: “El futur d'Escòcia l'han de decidir els escocesos”

Amb tot, el president dels Estats Units deixa clar que és contrari a la independència escocesa i també a una eventual sortida d'Anglaterra de la UE

Acn
2 min
El primer ministre britànic, David Cameron, i el president dels Estats Units, Barack Obama, aquest dijous a Brussel·les / EFE

Brussel·lesEl president dels Estats Units, Barack Obama, ha defensat aquest dijous que el futur d'Escòcia "l'han de decidir els escocesos". Amb tot, en una roda de premsa conjunta amb el 'premier' britànic, David Cameron, celebrada després de la cimera del G-7 a Brussel·les, Obama ha demanat que el Regne Unit continuï sent un "soci fort, unit i eficaç", insinuant que està en contra de la independència. "Però això ho han de decidir els nostres amics allà", ha reconegut en resposta a les preguntes dels periodistes.

Preguntat per una possible independència d'Escòcia, el president dels Estats Units ha dit que "hi ha un referèndum en marxa i és cosa dels ciutadans escocesos". Obama ha afegit que "el Regne Unit ha estat un aliat extraordinari per nosaltres i des de fora sembla que tot ha funcionat molt bé". "Tenim molt d'interès a assegurar-nos que un dels aliats més pròxims que hem tingut mai es manté fort, robust, unit i un soci efectiu, però això ho han de decidir els nostres amics d'allà", ha conclòs.

Sobre la voluntat de David Cameron de fer un referèndum perquè els britànics decideixin si volen seguir formant part de la UE, Obama ha estat més categòric. "Em seria difícil imaginar que aquest projecte vagi bé sense el Regne Unit", ha dit. "Compartim una visió estratègica amb el Regne Unit sobre moltes qüestions internacionals i sempre és encoratjador per nosaltres saber que el Regne Unit té una cadira al projecte europeu", ha argumentat. "No seria beneficiós pel Regne Unit estar exclòs de decisions polítiques que tenen un impacte enorme en la seva vida econòmica i política", ha dit, abans de mostrar-se convençut que "els ciutadans del Regne Unit prendran la decisió correcta".

stats