13/10/2020

No hi ha manera de fer net amb el diòxid de clor

2 min
Boles de medicació homeopàtica. Les teràpies pseudocientífiques tornen a centrar la polèmica arran del congrés pseudocientífic sobre càncer celebrat ahir a Barcelona.

Barcelona"Metges de l'illa aconsellen diòxid de clor contra el criteri del Col·legi". Heus aquí un titular, del Diari de Mallorca, que estaria molt bé... si fos una denúncia contra uns desaprensius que posen en risc la salut dels pacients amb un fals remei desacreditat per les principals autoritats mèdiques. Però no, l'article acaba fent una promoció (involuntària?) d'aquest producte: es recorda que té detractors, però el rotatiu dedica prop d'una pàgina a un testimoni que diu: "Jo soc l'exemple que aquest producte està funcionant". No, no i cent vegades no: un sol cas no és mai l'exemple de res, en ciència mèdica. Una relació causa-efecte es pot traçar només després de tenir prou treball de camp. La notícia, a la web, arrenca així: "Un important grup de metges de Mallorca està aconsellant als pacients infectats per covid que prenguin una substància química coneguda com a diòxid de clor, que no està autoritzada com a medicament". Quins metges? Són anònims, esclar. Només sabem, per boca del diari, que "alguns" són "de prestigi a l'illa". I s'afirma que "almenys una dotzena de pacients infectats de l'illa [...] han aconseguit accelerar el procés de curació". Però la font és, esclar, el propi grup de metges interessat.

Qui acaba l'article topa al final amb una notícia relacionada que diu: "El consum de diòxid de clor no cura la covid-19 i posa en greu risc la salut de les persones". Si això s'ho creia el diari fa un temps, per què ara publica una notícia que ho relativitza? ¿Des de quan un grup de metges anònims es pot posar a la mateixa altura que l'OMS, la FDA dels Estats Units, l'Organització Panamericana de la Salut (OPS) i les agències equivalents a Alemanya, Espanya o Austràlia, per esmentar-ne algunes, totes crítiques amb el diòxid de clor? Ah, "la potent indústria farmacèutica", diu l'article. Deu ser que el diòxid aquest el regalen.

stats