Misc 01/06/2015

Nigèria prohibeix per llei l'ablació del clítoris a tot el país

Les ONG adverteixen que no hi ha prou amb una llei per eradicar una pràctica viva a la meitat de l'Àfrica encara

Ara
1 min
Una nena, a punt de ser mutilada a egipte. AFP

BarcelonaNigèria s'ha afegit als països que prohibeixen per llei la mutilació genital femenina, una pràctica que han patit unes 140 milions de dones al món. Activistes a favor del drets de les dones han advertit però que la legislació no serà suficient per eradicar una pràctica arrelada en un país on un terç de la població femenina li han extirpat parcialment o totalment el clítoris.

La nova llei té caràcter federal, així que també afectarà els estats nigerians que mantenien la pràctica com a legal. La legislació també prohibeix que els homes abandonin les seves dones o fills sense donar-lis suport econòmic.

Les ONG confien que aquest pas donat pel país més poblat de l'Àfrica animi els 26 països (la meitat del continent) que no castiguen com a delicte la mutilació genital de les dones. A Somàlia, Guinea o Djibouti, per exemple, la prevalença de l'extirpació del clítoris és de més del 90%, un percentatge similar al registrat a Egipte, tot i que sí que hi ha una llei que la prohibeix.

La pràctica està molt arrelada en les famílies i no serà fàcil acabar amb la seva implantació, sobretot en àrees rurals, malgrat els esforços d'institucions internacionals i governs locals. La manca de clítoris deixa a les dones en risc de complicacions greus o fins i tot la mort en el moment del part.

stats