Misc 19/01/2020

Nadal i Djokovic, contra la nova generació a l’Open d’Austràlia

Ashleigh Barty aspira a ser la primera campiona australiana en 42 anys

Toni Padilla
Nadal ha guanyat tot just un cop l’Open d’Austràlia, però enguany hi arriba com a número 1 mundial.

BarcelonaEl primer Grand Slam de la temporada, l’Obert d’Austràlia, es posa en marxa a Melbourne amb el dubte de veure si el fum dels incendis que han afectat aquest país afecta els jugadors, com ha passat en alguns moments de la fase prèvia. El torneig, que acaba el pròxim 2 de febrer, arriba amb una prèvia accidentada, amb debats sobre un calendari massa carregat de partits i, per acabar-ho d’adobar, amb una tempesta d’estiu que podria afectar l’agenda dels primers partits.

A nivell esportiu, el torneig hauria de ser un nou duel entre Novak Djokovic i Rafa Nadal per aconseguir el número 1 de l’ATP, ara en mans del jugador de Manacor. En cas de guanyar a Melbourne, Nadal, que ho ha fet un sol cop en terres australianes, aconseguiria el seu 20è torneig del Grand Slam i igualaria el rècord de Roger Federer. Djokovic, però, és l’home que ha guanyat més cops el torneig. Ho ha fet en set ocasions, l’última el 2019. I aquesta temporada, malgrat que Nadal arriba en forma, Djokovic ja l’ha derrotat dos cops sobre pista ràpida. Roger Federer, campió ara fa dos anys, aspira a guanyar per setena vegada el torneig, el que seria el seu 21è Grand Slam,als 38 anys. Nadal, que debuta contra el bolivià Hugo Dellien, evitaria tant Djokovic com Federer fins una hipotètica final. Per la banda del quadre del jugador de Manacor, però, hi ha jugadors com Dominic Thiem, Daniil Medvédev i Alexander Zverev.

I aquesta nova generació de jugadors comença a imposar respecte, com admet el mateix Djokovic. “Medvédev va oferir una gran baralla amb Rafa en l’últim Obert dels Estats Units. Tsitsipas va jugar semifinals aquí l’any passat. Thiem ha jugat ja dues finals a Roland Garros. Són a un set de distància d’aconseguir un Grand Slam”, va avisar el jugador de Belgrad, que debutarà contra l’alemany Jan-Lennard Struff. Djokovic va admetre que la seva preparació per al primer major de l’any ha resultat atípica en comparació amb temporades anteriors, ja que l’agenda s’ha omplert amb nous tornejos, com la Copa ATP de seleccions guanyada pels serbis contra Espanya, precisament. “Feia temps que no tenia dues setmanes tan intenses abans de l’Open d’Austràlia. Per això m’ha tocat ajustar les sessions d’entrenament”, va apuntar.

Barty juga a casa

Al quadre femení, l’australiana Ashleigh Barty, número 1 del món, buscarà guanyar per primer cop el torneig davant la seva gent. Barty, de 23 anys, ha guanyat només un Grand Slam, el Roland Garros de l’any passat, però defensarà la condició de millor jugadora del moment contra rivals com la japonesa Naomi Osaka, vigent campiona del torneig; Karolina Pliskova; Simona Halep, i Serena Williams. “Arribo amb un somriure a la cara, estic en forma i jugar a casa sempre és un plaer”, ha avisat, després de proclamar-se campiona del torneig d’Adelaide contra l’ucraïnesa Dayana Yastremska. L’últim cop que una jugadora australiana va poder guanyar a Melbourne va ser el 1978, quan ho va fer Chris O’Neil. “Tenim molts jugadors tant al quadre femení com al masculí. El nostre tenis està recuperant el seu lloc entre els millors”, ha dit Barty.