Multa de 600 euros als organitzadors de la marxa neonazi a Chueca

La Delegació del govern espanyol a Madrid obre expedients sancionadors de 800 euros a sis participants perquè portaven punys americans, pals i bengales

2 min
Manifestació neonazi al barri de Chueca de Madrid aquest dissabte

MadridLa Delegació del govern espanyol a Madrid ha sancionat amb 600 euros de multa dos convocants de la marxa neonazi de dissabte passat al barri de Chueca. La seva titular, Mercedes González, ja va advertir dilluns que s'ho plantejava després que el grup Madrid Seguro camuflés les seves veritables reivindicacions sota una protesta per l'Agenda 2030/2050. Durant la manifestació es va cridar el Cara al sol, es van fer proclames a favor de Hitler i es van sentir frases com "Fora sidosos de Madrid" i "Fora mariques dels nostres barris". 600 euros de multa és el màxim que permet la llei.

L'organisme també ha incoat expedients sancionadors de 800 euros a sis dels participants a la marxa per un delicte contra la llei de seguretat ciutadana, la coneguda com a llei mordassa, perquè duien bengales, pals i un puny americà. Després de rebre l'informe de la Policia Nacional, la Delegació del govern espanyol a Madrid traslladarà a la Fiscalia Provincial de Madrid tota la documentació disponible perquè el ministeri públic segueixi la seva investigació. Dilluns ja va comunicar que obria diligències per presumpte delicte d'odi.

Al Congrés de Diputats s'ha traslladat també la polèmica per la manifestació feixista. Unides Podem ha promogut una declaració institucional de rebuig als fets ocorreguts a Chueca i caldrà veure si aconsegueix la difícil unanimitat de la cambra baixa. La majoria de grups encara no s'han pronunciat, excepte Vox, que ha dit que no la subscriurà. "Qualsevol declaració que pretengui assenyarlar-los, no tirarà endavant", ha dit el portaveu del partit d'extrema dreta al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros.

Tot i la sanció, l'actuació de la Delegació del govern espanyol ha quedat en dubte perquè els cossos policials no van actuar mentre transcorria la mobilització. Aquest dimarts l'ha qüestionat el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, que en roda de premsa ha acusat González de "frivolitzar" amb els atacs neonazis al col·lectiu LGTBI. "El govern espanyol ha fet el ridícul i la delegació del govern també", ha etzibat el líder de Més País, Íñigo Errejón, que ha ridicularitzat la sanció econòmica: "Toca a tres euros per neonazi". En la mateixa línia, la diputada de la CUP, Mireia Vehí, ha exigit al govern que es "garanteixi que no hi haurà violència" contra col·lectius com LGTBI. Per la seva banda, el portaveu del PSOE a la cambra baixa, Héctor Gómez, ha defensat la versió de la delegació i ha condemnat la manifestació sense fer, però, cap autocrítica.

stats