Drets

El moviment LGTBI protesta contra l'increment dels atacs d'odi

Els consellers d'Interior i Drets Socials assisteixen a la concentració del col·lectiu per denunciar les agressions

ARA
2 min
La bandera del moviment onejant a la concentració en contra de la LGTBIfòbia, al centre de Barcelona

BarcelonaUnes 200 persones s'han concentrat aquest dissabte al centre de Barcelona per rebutjar les tres agressions homòfobes denunciades el cap de setmana passat a la capital catalana. Convocat per l'Observatori contra l'Homofòbia i la Plataforma LGTBIcat, l'acte ha servit per reclamar el desplegament de la llei dels drets del col·lectiu del 2014 perquè se'n concreti el règim sancionador i evitar que els atacs quedin sense càstig. En la seva intervenció, el president de l'Observatori, Eugeni Rodríguez, ha afirmat que davant dels actes de violència contra el col·lectiu cal una resposta "excepcional", i s'ha mostrat confiat que a partir d'ara a Catalunya comenci un "nou paradigma" en la lluita contra la LGTBI-fòbia.

Rodríguez també ha recordat que les administracions públiques tenen l'obligació de "gestionar-ho de la millor manera" per perseguir els agressors i tallar aquests comportaments contra el col·lectiu, perquè, ha insistit, "les polítiques públiques han d'anar més enllà d'un tuit". Escoltant les seves paraules hi havia el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena; la consellera de Drets Socials, Violant Cervera; i el regidor de Drets de Ciutadania de Barcelona, Marc Serra, que han volgut mostrar així el seu suport i compromís amb el moviment.

La concentració s'ha aprofitat per situar en un mapa gegant de Catalunya les 77 agressions per odi LGTBI-fòbic d'aquest any. Les sis víctimes de les agressions de fa una setmana ja han presentat denúncia davant dels Mossos. La més greu es va produir a la platja del Somorrostro, on un home va quedar ferit i tres més van patir contusions en un atac comès per cinc homes, d'entre 28 i 35 anys d'edat, aproximadament. Els agents confien que testimonis de l'agressió l'enregistressin per poder facilitar la identificació dels atacants, que van fugir corrent.

Les altres dues agressions es van perpetrar a Lesseps, on la víctima es va creuar amb un grup d'homes que es van riure d'ell i li van clavar una puntada a la mà, i a la zona de l'Auditori, quan un jove que estava parlant amb una amiga va ser increpat per un altre home, també jove, que li va cridar "maricon de merda" abans d'agredir-lo físicament. 

A banda de la investigació policial, el Síndic de Greuges ha obert una actuació d'ofici, l'onzena que inicia per agressions homòfobes des del 2020, i ha subratllat l'increment de casos de violència i d'incidències motivades per LGTBI-fòbia. Per això, Rafael Ribó ha reclamat a la ciutadania que s'involucri en la defensa dels drets d'aquest col·lectiu.

stats