Successos
Societat 05/12/2022

L'home esquarterat era un alemany d'uns 50 anys que havia rellogat el pis als seus assassins

La jutge del cas envia a presó un dels dos detinguts pel crim, que va desfer-se de part del cos al contenidor de davant del pis

4 min
Els Mossos i l'autoritat judicial inspeccionant el cadàver dimarts passat.

BarcelonaEs deia Alex i rondava els cinquanta anys. Els seus veïns d'edifici, un imponent bloc de vuit plantes al carrer Casanova 91 de Barcelona, no sabien gairebé res d'ell. Només que era alemany, que no sortia gaire de casa i que rellogava habitacions del pis que tenia llogat. Era el 7è 2a i feia uns quants anys que hi vivia. Dimarts passat, a l'espera de la confirmació definitiva de l'ADN, va aparèixer el seu tors esquarterat en un contenidor. No era gaire lluny de la porta del bloc: a 15 metres. Els seus assassins van posar el tors en una maleta negra, van baixar set plantes i van caminar deu segons, fins al contenidor del rebuig, per llençar-lo allà. Eren aproximadament les tres de la matinada, segons relaten alguns veïns que van sentir soroll. Al cap de vuit hores, a les 11 h, un sensesostre que remenava les escombraries va trobar el cadàver.

La porta del 7è 2a, precintada pels Mossos d'Esquadra.

Dimarts mateix els Mossos van començar a preguntar porta a porta pels edificis del voltant. Desenes de veïns expliquen que la policia va picar el seu timbre. Divendres els Mossos van tornar al bloc on vivia l'Alex –ja hi havien estat els dies abans preguntant– amb un pis entre cella i cella: el 7è 2a. Li van dir a la portera que els acompanyés fins a l'última planta i van picar a la porta. Ningú va obrir, però se sentien, lleugerament, unes veus de fons. Li van comentar a la treballadora del bloc que millor que marxés d'allà per si la cosa pujava de to. Sense que cap testimoni presenciés com ho van fer, van entrar i van trobar el que buscaven.

Van detenir un home com a presumpte autor de l'homicidi. És un ciutadà irlandès que feia dues setmanes que rondava pel bloc. Com moltes persones abans que ell, l'Alex li havia rellogat una habitació. Faltava, però, una altra persona ucraïnesa que havia arribat al pis una setmana després que el primer inquilí i que també dormia en una habitació rellogada. En aquell moment no era a casa, però la policia el va detenir a l'entrada del bloc cap a la mitjanit del mateix dia. La policia es va passar hores i hores a l'edifici. La científica, per exemple, hi va accedir a les 17 hores i no en va marxar fins a les tres de la matinada de l'endemà. Van revisar el pis de dalt a baix, però també els terrats i les zones comunes.

Aquest dilluns els dos detinguts han passat a disposició judicial. La magistrada del jutjat d'instrucció número 23 de Barcelona ha decretat presó provisional i sense fiança per a l'home irlandès. En canvi, ningú ha sol·licitat l'ingrés a presó per a l'home ucraïnès, i preventivament la jutge li ha retirat el passaport, li ha prohibit sortir d'Espanya i l'obliga a comparèixer periòdicament al jutjat. La causa està oberta per homicidi, però que el tractament judicial dels dos detinguts sigui diferent pot fer pensar que no tenen la mateixa implicació en els fets.

Es desconeix el mòbil del crim

Els veïns veien els detinguts com uns turistes més a qui l'Alex havia rellogat una habitació. En aquestes setmanes no havien donat problemes. Tampoc sabien si els dos homes es coneixien, només que havien arribat en dies diferents. De moment es desconeixen els motius de l'homicidi. La policia tampoc no sap on han anat a parar les altres parts del cos. Una de les hipòtesis és que l'autor material les hagués anat llençant els dies abans de tirar el tors. De fet, la veïna que es va despertar quan va sentir un soroll explica que li va semblar que algú va tirar un element pesant a un contenidor just després que els serveis de neteja el buidessin.

Al principi, els Mossos s'esperaven una investigació molt complicada. Només havia aparegut el tors de la víctima, però sense altres marques, les empremtes digitals o les dents es feia difícil identificar la víctima i els responsables del crim. Però en aquest cas, la investigació porta a porta i l'anàlisi de les càmeres de seguretat de la zona han sigut claus per posar nom i cognom a la víctima i detenir els dos sospitosos en temps rècord. Fonts properes al cas posen en valor les imatges de dues càmeres, la d'una gasolinera Cepsa i la d'un banc a l'altra banda del carrer, que mostraven els portadors de la maleta sortint de l'edifici de l'Alex.

A banda de recollir imatges, els Mossos van visitar molts veïns del barri en les hores posteriors a la troballa. "Dijous em van preguntar si havia sentit algun soroll i els vaig dir que no", explica una senyora que viu al costat de la gasolinera. Aquell mateix dia van arribar unes persones alemanyes a l'edifici de l'Alex i van demanar per ell. No havien vingut de Berlín, sinó que també vivien a Catalunya, Eren amics seus i estaven preocupats perquè feia dies que no en sabien res. Van pujar amb la portera fins al 7è 2a i ningú va respondre al timbre. Van dir que denunciarien la desaparició, però mai ho van arribar a fer.

Mentre els amics de l'Alex el buscaven, els Mossos ja havien vist com la maleta havia sortit del seu bloc i ja estaven preparant l'operatiu per entrar al 7è 2a. La gran pregunta ara és per què el van matar. "No ho entenc. Era callat, però molt amable", comenta una veïna.

stats