23/04/2012

El món feliç D'Aldous Bernie

2 min

Ecclestone, el rei Hamad bin Isa al-Khalifa i Sebastian Vettel han estat els guanyadors del GP de Bahrain. El partit d'Al Wefaq, els membres de la Coalició de la Joventut de la Revolta del 14 de febrer i els pobladors xiïtes de petits llogarrets al peu de les torres petrolieres, els derrotats. La quarta cursa del campionat va tirar endavant, tot i que no pocs van estarrufar el nas.

El maquillatge s'ha imposat a la realitat. Tanta era la sensació de normalitat i tranquil·litat que es va voler transmetre que hem tingut la sensació de viure uns dies en una mena de decorat, en un second life virtual i, de tan idíl·lic, absolutament artificial i postís. Si algú creia que aquí no passava res, ara té la certesa que sí.

Això sí: una altra cursa extraordinària, plena de lluites i d'emoció, però que ha transcorregut a tanta velocitat que ni s'ha adonat del que passava al seu voltant. Com passa gairebé cada quinze dies. Arribem a un país, els pilots corren, nosaltres ho narrem, i flors i violes i romaní. Però quan marxem i enretiren la catifa de luxe que hi posen per tapar la quisca durant els caps de setmana de competició, s'adonen que la brutícia continua.

Si la prova de Sakhir s'hagués anul·lat, la iniciativa hauria posat gasolina a qualsevol reivindicació que busqués en el boicot als esdeveniments esportius l'oportunitat per treure el cap.

Amb un poble que no volia la cursa, aquest Gran Premi no s'hauria hagut de disputar. La gran errada va ser incloure-la al calendari després de la suspensió de l'any passat. No hauríem hagut de venir, i no hi hem de tornar fins que a Bahrain no es respectin les llibertats. Com a tants altres llocs.

A Bahrain hem vist tanta gent contenta com emprenyada per la cursa. La situació en aquest país és molt complexa. No és tan clar qui són els bons i qui els dolents. A qui ajuden des de l'Aràbia Saudita, ni quins interessos es belluguen des de l'Iran. No és només qüestió d'una majoria xiïta -el 70% de la població- sotmesa per la minoria governant sunita. També hi ha problemes racials, econòmics, religiosos, ètnics. Les reivindicacions que s'enfronten són polièdriques. L'esport del volant no hi hauria d'haver passat per sobre, però tampoc hauria de fer judicis de passavolant.

stats